21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ«Μονοπάτια» προσβάσιμου τουρισμού ανοίγουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία

«Μονοπάτια» προσβάσιμου τουρισμού ανοίγουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Τα συγκεκριμένα «μονοπάτια» σε Ελλάδα και Βουλγαρία δεν θα εξασφαλίζουν απλά πρόσβαση σε κάποιο σημείο. Θα εξασφαλίζουν πλήρη προσβασιμότητα για όλους. Πρόκειται για τα «Μονοπάτια προσβάσιμου τουρισμού πολιτιστικής κληρονομίας» (Pathways of accessible heritage tourism – Access2Heritage), που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του ομώνυμου διασυνοριακού προγράμματος, η επίσημη έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Βόλβης.
Το έργο, προϋπολογισμού 1,29 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο του INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020», ενώ κύριος στόχος του είναι να επιτευχθεί η πλήρης προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και αναψυχής (οργανωμένες ακτές, αξιοθέατα, μνημεία, τουριστικά infokiosks).
Στον Δήμο Βόλβης έχει αποφασισθεί να γίνουν δράσεις σε δέκα τουριστικά σημεία. Συγκεκριμένα:
* Στο Κέντρο Πληροφόρησης για την Παράκτια Ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού (Ασπροβάλτα) προβλέπονται η βελτίωση πρόσβασης σε εξωτερικό/εσωτερικό χώρο, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, παρεμβάσεις εισόδου κτιριακών υποδομών για ανεμπόδιστη είσοδο ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο (πρόσβαση σε ράμπα, διαμόρφωση πόρτας εισόδου, κλπ), η διαμόρφωση εσωτερικού χώρου για ανεμπόδιστη κίνηση ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο, η προσθήκη πληροφοριών σε προσβάσιμες μορφές (braille επιγραφές, κλπ), η εγκατάσταση πλήρως προσβάσιμου infokiosk εσωτερικού τύπου κ.ά.
* Στο Κεντρικό Περίπτερο Πληροφόρησης (Σταυρός) σχεδιάζεται βελτίωση της πρόσβασης, δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, βελτίωση πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων (κατασκευή ράμπας με χειρολαβές, διαμόρφωση θέσεων για αναπηρικό αμαξίδιο, κλπ), διαμόρφωση πάγκου εξυπηρέτησης κι εγκατάσταση προσβάσιμου αλληλεπιδραστικού infokiosk.
* Σε τέσσερις ακτές με Γαλάζια Σημαία (στις περιοχές Σταυρός, Βρασνά, Ασπροβάλτα) θα τοποθετηθούν ειδικός εξοπλισμός (αμφίβια τροχήλατα οχήματα) και ειδικοί κινητοί διάδρομοι για πρόσβαση στο νερό ατόμων μειωμένης κινητικότητας, ενώ προβλέπεται νέα ειδική σήμανση και πληροφόρηση προσβάσιμη σε όλους κλπ.
* Σε δύο σημεία θέασης στη λίμνη Βόλβη θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, θα σχεδιαστεί η βελτίωση πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων σε κιόσκια-υπόλοιπες υποδομές (ειδικοί διάδρομοι, ξύλινες πλατφόρμες, ράμπα με χειρολαβές, διαμόρφωση θέσεων για αναπηρικό αμαξίδιο κλπ), θα γίνει προσθήκη νέας ειδικής σήμανσης προσβάσιμης σε άτομα με προβλήματα όρασης (γραφή Braille) και αναπηρικό αμαξίδιο και θα τοποθετηθούν κινητές χημικές τουαλέτες για ΑμεΑ κλπ.
* Στις Νυμφόπετρες προβλέπονται η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, η βελτίωση πρόσβασης με αναπηρικό αμαξίδιο σε κιόσκια – υπόλοιπες υποδομές (ειδικοί διάδρομοι, ξύλινες πλατφόρμες, ράμπα με χειρολαβές, διαμόρφωση θέσεων εσωτερικού για αναπηρικό αμαξίδιο κλπ), η προσθήκη νέας ειδικής σήμανσης προσβάσιμης σε άτομα με προβλήματα όρασης (γραφή Braille) και αναπηρικό αμαξίδιο κι η τοποθέτηση κινητών χημικών τουαλετών ΑμεΑ κλπ.
* Στο Πλατανόδασος Σταυρού θα προχωρήσουν η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση και βελτίωση πρόσβασης από τις θέσεις αυτές στις εισόδους του πάρκου, βελτίωση πρόσβασης σε κιόσκια, πάγκους και χώρους αναψυχής, θα γίνουν νέες κατασκευές (ειδικοί διάδρομοι, ξύλινες πλατφόρμες) και παρεμβάσεις για αισθητική βελτίωση χώρου, θα δρομολογηθεί η δημιουργία σημείων θέασης προς τη θάλασσα και θα σχεδιαστεί η βελτίωση και αποκατάσταση της προσβασιμότητας του υπάρχοντος κτίσματος δημόσιου WC με προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού, φωτισμού και σήμανσης.
Παράλληλα θα αναπτυχθούν δράσεις προβολής και ενημέρωσης για την προώθηση του Τουριστικού Προϊόντος, δημιουργία ειδικών εντύπων και ψηφιακών μέσων. Η υλοποίηση των έργων πλήρους προσβασιμότητας στα δέκα προαναφερθέντα σημεία του Δήμου Βόλβης αρχίζει, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του εν λόγω δήμου, εταίρου του έργου, στο οποίο από ελληνικής πλευράς μετέχουν ακόμη ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Σερρών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κεντρικής Μακεδονίας. Από βουλγαρικής πλευράς στο έργο μετέχουν οι: Οργανισμός Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Razlog, Ενωση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη Βουλγαρία (UDPB), Ecoworld Rhodopes Association και Regional Youth Parliament Association.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ