16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕκθεση Κομισιόν: Αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28»

Εκθεση Κομισιόν: Αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28»

 

«Ανθεκτική εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας» αναμένεται να παραμείνει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής 2018-2019 που δόθηκαν σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) στη δημοσιότητα.
Η Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 2,1% το 2018 και στο 2% το 2019, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ.
«Επειτα από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική ορμή μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα προβλέπεται να είναι χαμηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ από ό, τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα παραμένει σταθερή προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28». Ωστόσο, η προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ, σε σχέση με το Μάιο δείχνει ότι ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, όπως η αύξηση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, μπορεί να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη και να επιβαρύνει την οικονομική επέκταση. Οι αυξανόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι μας υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των μεμονωμένων οικονομιών μας και της ευρωζώνης στο σύνολό της».
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπεται να παραμείνει ανθεκτική, καθώς οι νομισματικές πολιτικές παραμένουν ευέλικτες και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται. Η ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω της αύξησης του ΑΕΠ, σε σχέση με την άνοιξη, αντανακλά τον αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των εμπορικών εντάσεων και της πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Προβλέπουμε ότι η επέκταση της οικονομίας θα συνεχιστεί το 2018 και το 2019, αν και μια περαιτέρω κλιμάκωση των προστατευτικών μέτρων, αποτελεί κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων από τους εμπορικούς πολέμους».
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρόλο που οι οικονομικές επιδόσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, οι προβλέψεις της παραμένουν «ευαίσθητες» σε σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί από την άνοιξη και έχουν να κάνουν κυρίως με τις εμπορικές εντάσεις.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής δεν προϋποθέτει περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, αλλά αν αυξηθούν οι εντάσεις, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταβλητότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς και η οποία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 1,9% στην ΕΕ και 1,7% στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 0,2 εκατοστιαίων μονάδων και στις δύο περιοχές από την άνοιξη. Η πρόβλεψη για το 2019 αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ σε 1,7%, αλλά παραμένει αμετάβλητη στο 1,8% για την ΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ