19 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΜικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο εντοπίζει το ΙΟΒΕ

Μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο εντοπίζει το ΙΟΒΕ

 

Τον Ιούνιο σημειώνεται μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, σε αντίθεση με το σύνολο του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπου καταγράφεται επιδείνωση, επισημαίνει στη μηνιαία έρευνά του για την βιομηχανία το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, τις Κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οπως επισημαίνεται στην ίδια έρευνα, μια πιθανή ερμηνεία για αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με το γεγονός ότι συνήθως τον Ιούνιο οι περισσότεροι πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν την αποτύπωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες όλων. Εξάλλου, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της έρευνας ολοκληρώθηκε πριν τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, η όποια επίδραση αυτών στις προσδοκίες των επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να αποτιμηθεί ευκρινώς αυτόν το μήνα.
Συνολικά όμως, το τρίτο τρίμηνο τους έτους είναι υψηλής σημασίας, αφενός γιατί αποδεικνύεται κάθε χρόνο καθοριστικό για την πορεία του ετήσιου ΑΕΠ λόγω της σημαντικής επίδρασης του τουρισμού, αφετέρου γιατί ειδικά φέτος συμπίπτει με τη μετάβαση στη «μετά-μνημονιακή» εποχή. Συνεπώς, ο τρόπος που θα αποτιμηθεί η εξέλιξη αυτήν τον επόμενο μήνα θα έχει ενδιαφέρον.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τη βιομηχανία, λόγω της εξωστρέφειάς της προφανώς επηρεάζεται σε όρους προσδοκιών από τις τάσεις επιβολής δασμών και συνολικότερα τις συζητήσεις για μέτρα προστατευτισμού που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ, αλλά επηρεάζουν συνολικά το παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές άλλωστε εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς ήδη εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Απρίλιο – χωρίς τα καύσιμα – κινούνται ανοδικά κατά +11,6% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Συνολικά δε για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 15,7%, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.
Στο εγχώριο περιβάλλον, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που αναμένεται τους επόμενους μήνες αποτελεί προοπτική που θα ομαλοποιήσει τις αγορές, με σημαντικά οφέλη στους πιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς τομείς της χώρας. Επίσης, στο ρυθμιστικό περιβάλλον φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για βελτίωση της λειτουργίας των ΒΙΠΕ, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει την αναπτυξιακή τροχιά της βιομηχανίας, καθώς οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις και το ενεργειακό κόστος είναι τα δύο βασικότερα προσκόμματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ