12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠρο ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή - Τσίπρας: «Η Ελλάδα θα έχει...

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή – Τσίπρας: «Η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το μέλλον της»

 

Με καταιγισμό «πυρών» εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, όπου επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικό απατεώνα και καιροσκόπο, ένα «πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ» που πορεύεται βάσει του δόγματος «όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για μας».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το «δώρο» να έχει την ευκαιρία να αναφερθεί «σε τόσες πολλές θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία».
Αφού έκανε αναφορά στην εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο του 2015 και μίλησε για τη «δραματική» κατάσταση την ανεργίας, που είχε φθάσει σε ποσοστό σχεδόν 60% στους νέους, με χαμένες 850.000 θέσεις εργασίας από το 2010 έως το 2014, ο κ. Τσίπρας συνέκρινε το σήμερα λέγοντας ότι είναι «η μέρα με τη νύχτα».
«Στις 20 Αυγούστου, για μεγάλη σας στεναχώρια, η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια, που οι δικές σας κυβερνήσεις μας οδήγησαν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι μόνο στα χαρτιά».
Οπως είπε, «η ανεργία έχει μειωθεί σε μία τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. Εσείς χάσατε 850.000 θέσεις εργασίας, εμείς δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα χρόνια».
Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, ενώ την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα προ κρίσης, του 2006.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής:
– Ετήσια αύξηση 6,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, τον Απρίλιο 2018.
– Ετήσια αύξηση σχεδόν 30% των καθαρών εισροών Ξένων Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017, που ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, με ανοδικότερη τάση για το 2018.
– Ετήσια αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018 κατά 11,6%.
– Αύξηση του τουρισμού κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, χρονιά που καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ 30 εκατ. τουριστών, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου.
Για την «ιστορική απόφαση» του Eurogroup, ο πρωθυπουργός είπε ότι χωρίζεται σε τρία σκέλη. Το πρώτο αφορά την οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές. Το δεύτερο αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, «που τη διεκδικούμε από τότε που έγινε η μεγάλη καταστροφή», «και το πλέον σημαντικό είναι ότι διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη δεκαπενταετία».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η λύση έγινε δεκτή με ικανοποίηση» από τις αγορές και απεθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Εκτός αν κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνομωσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».
Επανέλαβε ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της», «όπως ακριβώς γίνεται με όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά» και «ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας».
«Με δυο λόγια, η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της» εξήγησε.
«Δεν αναφέρθηκα σε όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις για τη χώρα, για να πείσω τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός έχει τραβήξει τον δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι απευθύνεται στον ελληνικό λαό «που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαν έναν σκοπό». «Δε προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό τρία χρόνια πριν, απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα, αλλά προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και με διαρκή αταλάντευτο στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» συμπλήρωσε.
«Το σχέδιο μας είναι σαφές» ανέφερε, καταγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης:
– Να λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
– Να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας.
– Να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
– Να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία.
– Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος.
– Να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας μόνος του στο περιθώριο.
– Να έχουν όλοι πρόσβαση σε ένα υψηλής ποιότητας δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας.
– Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.
– Να μη μπορεί ποτέ κανείς στο μέλλον να διανοηθεί ξανά, να παίξει στα ζάρια την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
– Να πάρουμε ακόμα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
– Να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Κάλεσε, δε, τις τράπεζες «να φερθούν από εδώ και στο εξής με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Να γίνουν και αυτές από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για τα επόμενα χρόνια». Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «το τέλος των μνημονίων δεν είναι ένα σύνθημα, δεν είναι κάτι αόριστο, αλλά μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις» με στόχο ο κάθε πολίτης να δει σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητάς του.
Ψεύτες όσοι κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα;
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για ανακύκλωση της μιζέριας και της καχεξίας και του καταλόγισε έλλειψη «πολιτικού σθένους» ώστε να αναγνωρίσει «ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα». «Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος» πρόσθεσε.
Για την «αδιανόητη επίθεση» στον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε: «Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα, που στήσατε εδώ και μία τριετία. Και τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη. Αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσκοβισί. Και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί, είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτήν εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που σε αυτόν, από ευγένεια και τακτ, δεν επιτεθήκατε. Ψεύτες, λοιπόν, όλοι. Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δε σας αρέσει. Ψεύτες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στη Σύνοδο Κορυφής μας έδιναν συγχαρητήρια, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης, ψεύτρες οι αγορές, ψεύτες όλοι».
«Το πιο ενδιαφέρον είναι η πρεμούρα που τους έχει πιάσει σχετικά με τις συντάξεις» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συνέστησε στη ΝΔ να κρατάει τουλάχιστον τα προσχήματα.
«Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα: Οτι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αποδείξατε αυτές τις δύο μέρες σε κάθε συνταξιούχο τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία. Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα: Οσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για μας».
Οπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ και ο αρχηγός της χάνουν την ψυχραιμία τους όταν βλέπουν ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να μην πάνε χειρότερα, αλλά να πηγαίνουν καλύτερα για τον λαό.
Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη
Αναφερόμενος στο «αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το ταξίδι που οργάνωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για «να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο» (σ.σ. της περικοπής των συντάξεων), ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Απέναντι στον ελληνικό λαό και στην παράταξή σας. Αντί να υπερασπίζεστε τα εθνικά συμφέροντα, να υπερασπίζεστε τα στενά κομματικά σας συμφέροντα». «Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Το θράσος και ο κυνισμός σας δεν έχουν όρια, την ίδια ντροπιαστική στάση έχετε πάρει και σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
«Πραγματικά, δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας. Αυτοεξευτελίζεστε μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού και των Ευρωπαίων πολιτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καθοδηγείται από την επιθυμία για την εξουσία, από «νεόκοπους, καιροσκόπους συμβούλους» και από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ.
Μάλιστα, σημείωσε ότι εάν στην θέση του κ. Μητσοτάκη ήταν ο κ. Μεϊμαράκης, η στάση της συντηρητικής παράταξης θα ήταν διαφορετική. «Είμαι βέβαιος πως, σε αντίθεση με αυτήν τη ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, όχι μόνο δεν θα εξευτελιζόταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά θα μου έλεγε «εμείς βάζουμε πλάτη πρώτοι για τις συντάξεις, γιατί αν το καταφέρεις θα είναι κέρδος για την Ελλάδα και για κάθε κυβέρνηση». Και του αναγνωρίζω και εγώ, ως οφείλω, όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη στάση του κ. Μητσοτάκη, που νιώθει «ότι φεύγει η γη κάτω από τα πόδια» του, στο γεγονός «ότι αυτό που έχετε φτιάξει ως πρόγραμμα της ΝΔ για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές, δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μνημόνια».
«Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες, γιατί με τη στάση σας στο θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ, παίρνετε οριστικό διαζύγιο με τον φιλελευθερισμό και την κεντροδεξιά. Υιοθετώντας τον λόγο και τις πρακτικές μίας νέας εθνικοφροσύνης προσφέρετε πολιτική κάλυψη στον φασισμό. Δώσατε την ευκαιρία σε κάθε λογής εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες, να βγουν από τις κρυψώνες τους, στο προσκήνιο» επισήμανε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ταυτιστεί με τις απόψεις του Ορμπαν και του Κουρτς στο προσφυγικό και συμπλέει απόλυτα με τον Γκρούεφσκι και τους εθνικιστές στην πΓΔΜ. «Με δυο λόγια έχετε επιλέξει στρατόπεδο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου. Μόνο που είστε με λάθος μεριά της ιστορίας» εξήγησε.
Αξιοσημείωτο είναι πως όταν ο πρωθυπουργός είπε ότι τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον Ελληνα Ορμπαν, από τα αντιπολιτευτικά έδρανα ακούστηκε ότι ο Ορμπαν πήρε ποσοστό 49% στις εκλογές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα, που είπε, σε πολύ έντονο τόνο, «πουλάτε αξίες επειδή ο Ορμπαν πήρε 49%. Ο ελληνικός λαός έχει αξίες» και χαρακτήρισε αυτήν τη στάση απαράδεκτη και καιροσκοπική.
«Η ακροδεξιά κ. Μητσοτάκη είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων, που βασίζονται μόνο στα ψέματα, στην προπαγάνδα και στον διχασμό. Και εσείς αποδεικνύετε ότι θέλετε να καταγραφείτε στη συνείδηση των πολιτών ως ένας πολιτικός απατεώνας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του φίλου σας, όπως αποκαλύφθηκε, του κ. Φρουζή της Novartis. Πείτε μου, αλήθεια, όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή, για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε στην υγειά των κορόιδων; Και αλήθεια τι σας υποσχέθηκαν τότε όλοι αυτοί; Σε πόσο καιρό σας είχαν πει ότι θα σας έβγαζαν πρωθυπουργό και βιαζόσασταν τόσο;».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και συνεχίζοντας την σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η χώρα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν είναι το τσιφλίκι ούτε του κ. Φρουζή, ούτε του κ. Χριστοφοράκου, ούτε κανενός επιχειρηματικού παράγοντα που παριστάνει τον αντιστασιακό στα μπουζούκια δίπλα στα μπουκάλια με τις σαμπάνιες, νομίζοντας ότι το πορτοφόλι και ο τραπεζικός του λογαριασμός, αρκούν για να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε κύριε Μητσοτάκη. Τον επίλογό της τον έχει ήδη γράψει ο ελληνικός λαός, που είναι ο μόνος και ο απόλυτος κυρίαρχος σε αυτόν τον τόπο. Η Ελλάδα του χθες, της χρεοκοπίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς, τελείωσε».
«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της και φεύγει προς τα εμπρός. Δεν θα καταφέρετε να ξαναγυρίσετε τους Ελληνες στη μιζέρια και στην αναξιοπρέπεια» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ