12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒουλή - Συζήτηση για την Οικονομία - Κυρ. Μητσοτάκης: «Είσαι ψεύτης, συκοφάντης...

Βουλή – Συζήτηση για την Οικονομία – Κυρ. Μητσοτάκης: «Είσαι ψεύτης, συκοφάντης και πρωθυπουργός υπό προθεσμία»

 

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε κατ’ επανάληψην και σε έντονο ύφος «ψεύτη», «συκοφάντη» και «πρωθυπουργό υπό προθεσμία», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ενώ του καταλόγισε ασυνέπεια λόγων και έργων, για τα όσα έλεγε πριν τις εκλογές του 2015 και όσα έκανε σαν πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ακόμη και στις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν είχε προειδοποιήσει την κοινωνία και δεν είχε μιλήσει για αποφάσεις που έλαβε στη συνέχεια. «Ψέματα, κ. Τσίπρα, λέγατε τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και ψέματα λέτε και τώρα» ανέφερε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην Ευρώπη «εκλιπαρεί για λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη».
Επικέντρωσε την σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Η χώρα σε μία δύσκολη περίοδο έχει στο τιμόνι μία κυβέρνηση οπερέτα, άλλα λέει ο πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός Αμύνης. Aλλα λέει το πρωί, άλλα λέει το βράδυ, τη μία λέει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, την άλλη ότι θα ζητήσει να περάσει με 180. Γιατί δεν έχετε δίπλα σας τον κ. Καμμένο; Σας ενοχλεί το κάδρο; Είστε ένας πρωθυπουργός αδύναμος και υπό προθεσμία. Κυβερνάτε μέχρι να αποφασίσετε να δώσετε ένα τέλος από κοινού με τον κ. Καμμένο» είπε και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να βρίσκει άλλους πρόθυμους σε αυτή τη Βουλή. Επέστρεψε, δε, τις κατηγορίες περί ακδροδεξιάς στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «συνέπραξε και συγκυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου εδώ και τρία χρόνια».
«Μας είπατε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίσατε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και από την επομένη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει ότι κατοχύρωσε την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα» είπε και ζήτησε εκλογές για «να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα με τον θίασο που είναι στην κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στο αντικείμενο της συζήτησης, είπε, ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση γιατί, όπως τόνισε, θέλησε να πει αλήθειες, τις οποίες παρέθεσε:
– Στο τέλος Αυγούστου τελειώνει το τρίτο αχρείαστο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η χώρα να απευθυνθεί στις αγορές για δανεισμό. Ούτε όμως τέλος των μνημονίων συνιστά, ούτε έξοδο στις αγορές, αφού ανά τρίμηνο η Ευρωπαϊκή εποπτεία θα κάνει την δική της έκθεση.
– Η συσσώρευση υψηλών πλεονασμάτων προκύπτει από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, την υψηλή φορολογία και την καθυστέρηση συντάξεων, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.
– Με υπογραφή Τσίπρα, Τσακαλώτου και συμφωνία Καμμένου η χώρα δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα 5,1 δισ. ευρώ, να εξασφαλίσει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.
«Να τελειώσουμε με την προπαγάνδα και να σταματήσετε να εξαπατάτε τους Ελληνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος ξανά προς τον πρωθυπουργό, και αναφερόμενος στις δηλώσεις Μοσκοβισί, πρόσθεσε: «Κάποιοι στην Ευρώπη που σας σιγοντάρουν να δείξουν λίγο σεβασμό σε έναν λαό που υποφέρει από τα δικά σας λάθη». Υποστήριξε ότι ο κ. Μοσκοβισί που είπε καλά λόγια το έκανε για δικούς του προσωπικούς πολιτικούς λόγους και επικαλέστηκε τους κυρίους Ρέγκλινγκ και Βίζερ που μιλούν για τις «απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων από την πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015».
Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα των συντάξεων. «Ηδη, από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται σενάρια ότι τα ψηφισμένα μέτρα μπορεί να ανασταλούν ή και να καταργηθούν αν υπάρξει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων δεν προβλέπονταν από το τρίτο μνημόνιο και είναι το τίμημα της δικής σας αναξιοπιστίας. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, εσείς τις ψηφίσατε και τώρα έχετε το θράσος και ζητάτε και τα ρέστα; Εμείς έχουμε ετοιμάσει μία τροπολογία που λέει πολύ απλά «ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Αν εσείς παραμείνετε στην εξουσία οι μειώσεις συντάξεων είναι αναπόφευκτες, γιατί μπορούν να αποφευχθούν μόνο με ανάπτυξη την οποία εσείς σκοτώσατε, όταν αναστείλατε την πορεία του 2014» είπε ο αρχηγός της ΝΔ.
Πρόσθεσε ότι όταν θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός θα ξεπεράσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με ένα δημιουργικό σοκ στην οικονομία και επειδή πιστεύει ότι οι Ελληνες μπορούν και μεγαλουργούν, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί είναι άδικο οι Ελληνες να πληρώνουν για δύο γενιές την ανικανότητα και τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα». Χαρακτήρισε «ψεύτη» τον πρωθυπουργό, γιατί επικαλέστηκε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και γιατί τον συνέκρινε με τον κ. Ορμπαν.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό του είπε: «Δεν είστε ούτε αριστερός, ούτε κεντροαριστερός, είστε ένας κυνικός χειριστής της εξουσίας». Του καταλόγισε, δε, «παράδοση της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας». Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού ότι «στο Μεταναστευτικό βρέθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Συμφωνείτε, ή όχι, ότι πρέπει η Ευρώπη να φυλάξει τα σύνορά της».
Κλείνοντας ανέφερε: «Η μόνη έξοδος, που μπορείτε να κάνετε, είναι η έξοδος από την εξουσία με κάλπες, γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».
Απάντησε για τις σχέσεις του με τον Κωσταντίνο Φρουζή ότι η δεξίωση που έκανε προς τιμήν του ο πρώην CEO της Novartis, έγινε όταν δεν είχε καν εκδηλώσει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ και πρόσθεσε σε υψηλό τόνο προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Είστε άθλιος συκοφάντης». Επιπλέον, ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Πόσες φορές έχετε συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκη; Εχετε συναντηθεί με τον κ. Σαββίδη, με τον κ. Μπόμπολα και με τον βοσκοτόπια τον κ. Καλογρίτσα;». Και κατέληξε: «Είστε βαθιά διαπλεκόμενος πρωθυπουργός και είστε υπεύθυνος για τον κάθε κ. Μπαξεβάνη και τον κ. Ματζουράνη».
Σπ. Γκουτζάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ