12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτοιμος προς χρήση ο πλοηγός που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής...

Ετοιμος προς χρήση ο πλοηγός που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων

 

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού (navigator) που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με ένα εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο, περιλαμβάνει το δίκτυο 3 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία) και έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών αλλά και τη μείωση των παραγόμενο αερίων ρύπων από τις μετακινήσεις των πολιτών.
Ηδη από το 2016, μία πρώτη έκδοση του πλοηγού παρουσιάστηκε σε φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ από τον Ιούνιο του ίδιου έτους έχει ολοκληρωθεί η βάση δεδομένων των δρομολογίων της πλατφόρμας. Για τη σχεδίαση του πλοηγού αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων, ενώ για την εύρεση βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων.
Για την Ελληνική επικράτεια ο πλοηγός χρησιμοποιεί το δίκτυο των αστικών ή/και υπεραστικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Χαλκίδας, Ιωαννίνων, Κατερίνης, Κομοτηνής, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Θήβας, Τρίκαλων, Ξάνθης, Ρόδου. Στην περίπτωση του δικτύου των τραίνων κύριος χρήστης στην Ελληνική επικράτεια είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που αποτελεί και εταίρο του έργου. Μεγάλο μέρος του δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε διαδικασίες αναβάθμισης. Η χρήση ηλεκτροκίνησης στα νέα δρομολόγια μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του τραίνου στην Ελλάδα, ενώ ο σχεδιασμός των δρομολογίων που έγινε στα πλαίσια του έργου σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο υλοποιήθηκε με κύριο στοιχείο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον επιβάτη, τη συντροφικότητα και τη μείωση του χρόνου αναμονής σε ενδιάμεσους κόμβους μετεπιβίβασης.
Ο πλοηγός είναι διαθέσιμος προς χρήση στο κοινό από τον Ιούλιο του 2018 ενώ η καμπάνια προώθησής του θα γίνει τον Σεπτέμβριου 2018 κατά την εβδομάδα κινητικότητας. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο πλοηγός θα περιλαμβάνει την Τσεχία, την Σλοβακία και την Κύπρο. Ο πλοηγός εκτός από τη δικτυακή εφαρμογή του για υπολογιστές θα διατίθεται και για android και iOS συσκευές.
Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε.), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ