13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜοσκοβισί σε Τσίπρα: «Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην...

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: «Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, γυρίζουμε σελίδα»

 

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα», «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», «γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική αλλαγή και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε ότι μετά από 8 χρόνια θυσιών των πολιτών, «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».
Ειδικότερα, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, σε σχόλιο του πρωθυπουργού για το αν είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στα πολιτικά κόμματα ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο για την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήταν μια πολύ ζωντανή συζήτηση και τόνισε με μια λέξη ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση, και σημείωσε ότι «τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», με τα ευρωπαϊκά εξάμηνα και ότι θα έχει κανονικές διαδικασίες, σχολιάζοντας πως όταν μια χώρα είναι σε παρακολούθηση το Eurogoroup χρειάζεται πέντε λεπτά απλώς για να δει ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μετά από 8 συνεχή χρόνια δύσκολων θυσιών είναι δύσκολο για τους πολίτες να καταλάβουν και να αισθανθούν την αλλαγή, για να σημειώσει ότι όμως το γεγονός πως επιτεύχθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος, «είναι ιστορική αλλαγή» και «οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα». «Το σημαντικότερο για την Ελλάδα», σημείωσε, «είναι ότι από δω και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους». «Είναι πολύ σημαντική αλλαγή», συνέχισε και ευχαρίστησε τον επίτροπο και ως φίλο της Ελλάδας για τις προσπάθειες και τη συμβολή του, όπως και την Επιτροπή, γιατί ήταν κρίσιμη για να έχουμε αυτό το επιτυχές τέλος του τρίτου προγράμματος.
«Γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι Ελληνες θα δουν ότι πλέον δεν είναι το ίδιο πράγμα, ότι δεν είναι κάτι μεταμφιεσμένο. Πρόσθεσε ότι η χώρα τώρα έχει τη στήριξη των εταίρων της για την ελάφρυνση των βαρών, για την επιστροφή της στις αγορές με επιτυχή αποτελέσματα. Ο επίτροπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε «ήταν δύσκολο, χρειαζόταν θάρρος και όραμα και το επιδείξατε», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «που κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του στο Eurogroup». Είπε ότι είναι η αρχή για κάτι νέο, αλλά και μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για να σημειώσει: «Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τους δείξουμε ότι υπάρχει μέλλον και πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που υπέφεραν από την κρίση και πρέπει να βρούμε κοινωνικές λύσεις μαζί».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η 21η Αυγούστου θα είναι μια μέρα γιορτής, αλλά από την επομένη «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε».
Σε χαλαρό κλίμα ο κ. Μοσκοβισί τον ρώτησε αν θα έχει γραβάτα, με τον πρωθυπουργό να απαντά στο ίδιο κλίμα: «αν μου δανείσετε μία, γιατί όχι;».
Ν. Λιονάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ