Διπλωματικές πηγές για τις αποστολές του ΟΗΕ: Εμποδίσαμε πολλές περικοπές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 2 Ιουλίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 

Τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών έφθασαν την περασμένη νύκτα σε συμφωνία για την χρηματοδότηση με λιγότερα από 7 δισ. δολάρια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ τους επόμενους δώδεκα μήνες, μειώνοντας τον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Υπήρξε συμφωνία για περικοπές 122 εκατ. δολαρίων για προϋπολογισμό 6.689 δισ. δολαρίων», διευκρίνισαν οι διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.
Ο προϋπολογισμός του περασμένου έτους ανερχόταν σε 6,8 δισ. δολάρια, στα οποία προστέθηκαν εκ των υστέρων 500 εκατ. δολάρια για τις αποστολές στην Αϊτή και το Νταρφούρ. Το συνολικό πακέτο έφθασε τα 7,3 δισ. δολάρια.
Ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει περί τις 100.000 κυανόκρανους σε ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο 15 ειρηνευτικών επιχειρήσεων.
Η συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από την γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφορά συνολικό ποσόν λίγο μεγαλύτερο των «6.689 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2018-2019. Αυτό μεταφράζεται σε 122 εκατ. δολάρια λιγότερα από τις προτάσεις που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.
Η αρχική αίτηση του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τις χώρες μέλη ήταν για έναν προϋπολογισμό ύψους 7.268 δισ. δολαρίων.
Οι δαπανηρότερες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών είναι η Minus στο Νότιο Σουδάν, η Monusco στην Δημοκρατία του Κονγκό και η Minusma στο Μαλί. Το κόστος κάθε μίας ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια.
Περικοπές
Ο νέος ετήσιος προϋπολογισμός έπρεπε οπωσδήποτε να εγκριθεί μέχρι την 1 η Ιουλίου για να είναι δυνατή η συνέχιση των ανά τον κόσμο ειρηνευτικών αποστολών.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες, πολυήμερες και ορισμένες φορές ολονύκτιες στην επιτροπή που ασχολείται με τις δαπάνες του προσωπικού και τις ειρηνευτικές αποστολές.
Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Οργανισμού εγκρίνεται τον Δεκέμβριο και είναι χωριστός από τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων που εγκρίνεται τον Ιούνιο.
Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ορισμένες χώρες προσπάθησαν να κάνουν περικοπές από τις επιχειρήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο των ειρηνευτικών αποστολών, τομείς που αποτελούν δύο υψηλές προτεραιότητες του Αντόνιο Γκουτέρες.
«Κατορθώσαμε να εμποδίσουμε πολλές περικοπές στις δραστηριότητες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε διπλωματική πηγή.
Πρώτος χρηματοδότης των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν το 28,5% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Οργανισμού και από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσπαθούν να μειώσουν την συμβολή τους στο 25%.
Τον περασμένο χρόνο, η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει οικονομίες ύψους 1 δισ. δολαρίων, αλλά δεν εξασφάλισε παρά περικοπή 500 εκατ. δολαρίων, με την βοήθεια και του τερματισμού αποστολών όπως της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Αϊτής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *