Απαγγελία ποιημάτων την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην κλασική διαδρομή του «040»

 

Κοινές δράσεις πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν οι Δήμοι Πειραιά και Αθήνας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μάλιστα, θα εφαρμοστεί και μια πρωτότυπη ιδέα, απαγγελίας ποιημάτων την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου, στην κλασική διαδρομή του «040». Μέσα στο λεωφορείο και κατά την διάρκεια του δρομολογίου Αθήνα – Πειραιάς ποιητές θα απαγγέλουν τμήματα από τις συλλογές τους με κοινό τους επιβάτες.
Τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και του Πειραιά ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε: «Τόσο η Αθήνα όσο και ο Πειραιάς συνδυάζουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία με τη σύγχρονη δημιουργία και την πρωτοπορία, ασφαλείς και ανοικτές, ανεκτικές, ζωντανές και ανέκαθεν πολυσυλλεκτικές. Η Αθήνα κι ο Πειραιάς είναι πια μια ενιαία πόλη που θα χρειαζόταν μητροπολιτική διακυβέρνηση. Τα διοικητικά όρια δεν υπάρχουν για να διαιρούν, αλλά για να τα υπερβαίνουμε και να συνεργαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εξήγησε πως «γίνεται προσπάθεια να γίνει ο Πειραιάς πολιτιστικός προορισμός κι όχι μόνο πύλη εισόδου-εξόδου. Το ζητούμενο της εποχής είναι οι συνεργασίες και η σημερινή κίνηση είναι πρότυπο, δίνει μια διαφορετική υπόσχεση και νοοτροπία και αποτελεί την αρχή μιας σειράς κοινών δράσεων. Οι κοινωνίες μπορούν να στηριχθούν και να αντλήσουν από την πολιτισμική και πολιτιστική τους ταυτότητα και κυρίως πιστεύουμε ότι μέσω των συνεργασιών, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε να προχωράμε μπροστά» ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, στην ομιλία του χαρακτήρισε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως ένα «υπομονετικό και ανήσυχο θέατρο. Δουλεύουμε μέσα κι έξω από το θέατρο και βρίσκουμε τον τρόπο να συνεχίζομε μπροστά». Αποκάλυψε δε πως ανάμεσα στις υπόλοιπες θα υπάρχει και η δράση με τίτλο «Ενα ποίημα είναι μια πόλη». Θα λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη του μήνα με φυσική απαγγελία ποιημάτων μέσα στο λεωφορείο που εκτελεί την ιστορική γραμμή 040 που εδώ και πολλές δεκαετίες συνδέει Αθήνα και Πειραιά. «Καθ’ οδόν, εν μέσω επιβατών, ποιητές θα διαβάζουν ποιήματα από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές τους, συνδυάζοντας τη δυνατότητα της δημόσιας φωνής, της ανάγνωσης, της φυσικής παρουσίας και του αναστοχασμού σε μια εποχή ταχύτητας και εικόνας» κατέληξε ο κ. Διαμαντής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *