13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλ. Τσίπρας: «Υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το...

Αλ. Τσίπρας: «Υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα»

 

Το «εξαιρετικό momentum» για την Ελλάδα, κατά το οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, μετά την «ιστορική απόφαση του Eurogroup» και αυτών που σηματοδοτεί η επίτευξη της συμφωνίας για την επόμενη μέρα της χώρας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, με την οποία είχε «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση».
Από τον αριθμό 10 της Downing Street, την έδρα της κ. Μέι, ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στη Βρετανίδα ομόλογό του και το μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα, αυτό της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
«Δεν ανησυχώ καθόλου», απάντησε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν τον ανησυχούν – σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνητική συνοχή – οι σημερινές εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος, δεδομένου ότι η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντική παράμετρος σε αυτή την σημαντική στιγμή για τη χώρα και την επόμενη μέρα. Σημείωσε ειδικότερα την πεποίθησή του ότι «αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια». Υπογράμμισε ότι «θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας», για να τονίσει: «Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσο δε μάλλον, όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας». Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στην κινηματογραφική ταινία «Die Hard», για να καταλήξει: «Λοιπόν, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».
Αξιολογώντας την έως τώρα επίσκεψη του στην βρετανική πρωτεύουσα, επισήμανε ότι το τάιμινγκ ήταν «εξαιρετικό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα». Αυτό, είπε, σηματοδότησε και η σημερινή τους ουσιαστική συνεργασία με την Τερέζα Μέι.
Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο «διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο όμως κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο». Σημείωσε ότι αυτό δίνει μια νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική, «ταυτόχρονα βεβαίως και με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την πρωθυπουργό Τ. Μέι για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία, και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή.


Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να έχουν το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. «Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς που πρέπει να αξιοποιήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε δε, ότι τώρα, «μετά τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση», περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τις διμερείς συνεργασίες τους, προκειμένου να καταφέρουν να έχουν και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι έθεσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, «ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα: Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Σημείωσε ότι «για μας, αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση», υπογραμμίζοντας ότι «τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα». «Η φυσική τους θέση», πρόσθεσε, «είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Ελληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά».
Ερωτηθείς επί του ίδιου θέματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «γνωρίζουμε τις θέσεις της βρετανικής πλευράς» και πως «αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια». «Και πιστεύω», σημείωσε, «ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή τη δίκαιη ελληνική θέση».
Τσίπρας – Κόρμπιν: Συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Για τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη συζήτησαν την Τρίτη εκτενώς Αλέξης Τσίπρας και Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στη συνάντηση τους, διάρκειας μιας ώρας και σαράντα λεπτών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος συζήτησαν για όλα τα θέματα. Για το Brexit, με τον κ. Κόρμπιν να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς επίσης και για την ΕΕ. Συζήτησαν για το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς και των διαφόρων λαϊκίστικων και εθνικιστικών ρευμάτων το οποίο αποτυπώνεται πλέον και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Συζήτησαν για το προσφυγικό και για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση και των δύο ζητημάτων. Ειδικότερα τον συγχάρηκε για τη συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό, αντιπαραβάλλοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με άλλες ευρωπαϊκές που δεν έχουν συμβάλει, αλλά αντίθετα ενισχύουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ευρύτατη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων σχετικά με την οικονομία, με τον πρόεδρο των Εργατικών και τον Ελληνα πρωθυπουργό να διαπιστώνουν κοινές ανησυχίες επί προβλημάτων που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, με τον κ. Κόρμπιν να επιδεικνύει ενδιαφέρον και σε συγκεκριμένες λύσεις και χειρισμούς που έχει μετέλθει η ελληνική κυβέρνηση για ορισμένα από αυτά. Επί παραδείγματι, στο θέμα της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κόρμπιν θεωρεί κεντρικό ζήτημα την ύπαρξη μιας εθνικής επενδυτικής τράπεζας, θεσμό παρόμοιο με την αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύει η ελληνική πολιτεία. Συζητήθηκε εκτενέστερα πώς αυτό θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε στον «φίλο Τζέρεμι» (όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του) όλη την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαμε σειρά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές το 2015, κάνοντας ωστόσο παράλληλα εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και τα μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, πρόσβαση ανασφάλιστων στις δομές υγείας). Υπογράμμισε δε την πρόθεση του από εδώ και πέρα να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα για την εργασία (αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καταπολέμηση της εργασίας που έχει από το 20% στο 13%).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλη συζήτηση έγινε για τη νέα γενιά, με τον Ελληνα πρωθυπουργία να επισημαίνει ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 60% και η συνολική ανεργία ήταν στο 27%, κάτι που αποτελούσε βασική πληγή στη χώρα τα χρόνια της κρίσης.
Συζήτησαν επίσης και για το Κυπριακό, θέμα στο οποίο ο κ. Κόρμπιν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση εργάζεται διαρκώς για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και για την πρόσφατη αναφορά του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ