24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣτρατηγικής σημασίας ο κλάδος αλουμινίου για την ελληνική οικονομία

Στρατηγικής σημασίας ο κλάδος αλουμινίου για την ελληνική οικονομία

«Τώρα που η κατάσταση κατά κάποιο τρόπο ομαλοποιείται και οι τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και να επανέλθουμε σαν βασικός προμηθευτής της Ελληνικής αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος απεύθυνε επίσης προειδοποιήσεις για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το ενεργειακό μοντέλο της Ελλάδας κλονίζεται εκ θεμελίων «γιατί κλονίζεται η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού πάνω στην οποία στηρίχθηκε αυτό το μοντέλο». Στο περιθώριο της εκδήλωσης ανέφερε ότι το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της αύξησης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εντούτοις, επανέλαβε ότι ο όμιλος θα συμμετάσχει στην πρώτη φάση της διαδικασίας της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο, ανέφερε ότι η χώρα έχει μείνει πίσω στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αντιμετώπιση της βιομηχανίας από πλευράς ΔΕΗ. Και ζήτησε να ανοίξει γρήγορα η αγορά προκειμένου να βρεθεί σημείο ισορροπίας με τις ανταγωνιστικές αγορές, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας τις νέες διασυνδέσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή.
Βασικό θέμα συζήτησης στην εκδήλωση αποτέλεσε η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ. «Η πιθανότητα εμπορικού πολέμου είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, χαρακτηρίζοντας την προοπτική αυτή «φωτιά».
«Η βιομηχανία έχει δει στην ιστορία της μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες. Οι επιχειρήσεις που επικεντρώθηκαν στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα θα ανταπεξέλθουν», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Στασινόπουλος, σημειώνοντας ότι ο όμιλος πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στην αμερικανική αγορά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αλουμύλ, Γιώργος Μυλωνάς, ανέφερε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με αλλαγή της σύνθεσης των προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για τα Σκόπια ανέφερε ότι η γειτονική χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο γερμανικού και γαλλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη Θράκη όπου, όπως είπε, τουρκικές επιχειρήσεις αγοράζουν κλειστές βιομηχανικές μονάδες.
Κοινή ήταν η εκτίμηση των τριών επιχειρηματιών ότι παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης υψηλής στάθμης εργατικού δυναμικού.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει χάσει την μπάλα, δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του παγκοσμίως και στην Ευρώπη» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η ευρωατλαντική ισορροπία που χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ναρκοθετεί την πορεία της οικονομίας με τα υψηλά πλεονάσματα που θα ξεπεράσουν και το 5,2% τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι το ιδιωτικό χρέος σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ και υποσχέθηκε μείωση φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Η βιομηχανία αλουμινίου γίνεται ολοένα πιο ανταγωνιστική και βοηθά αποτελεσματικά την οικονομία μας, υπογράμμισε χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, Ηλίας Ξανθάκος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, Γιώργος Δουκίδης, ανέφερε ότι ο κλάδος έχει στρατηγική σημασία για την οικονομία συνεισφέροντας το 5% του συνόλου των εξαγωγών. Ζήτησε επέκταση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, με στόχο την ανακαίνιση του 2% του κτιριακού αποθέματος ετησίως, αλλά και πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές απομιμήσεων και μη πιστοποιημένων προϊόντων.
Κ. Βουτσαδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ