20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΗ θετική έκθεση της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την τελευταία δόση

Η θετική έκθεση της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την τελευταία δόση

Την πλήρη ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης επιβεβαιώνει η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.
«Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος» αναφέρει η έκθεση των θεσμών καταλήγοντας ότι «με βάση αυτήν την ανάλυση της συμμόρφωσης, όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί». «Αυτό ανοίγει το δρόμο για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», συμπληρώνει.
Συνεχίζοντας, η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.
«Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η έκθεση των θεσμών.
Δηλώσεις Κλάους Ρέγκλινγκ
H Ελλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story», αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2017, που δόθηκε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) στη δημοσιότητα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ στην ετήσια έκθεση του ESM αναφέρει συγκεκριμένα: «Τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα «ιστορίες επιτυχίας» (success stories). Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτή την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο». Ο ίδιος τονίζει ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) αποτελεί πλέον μόνιμο παράγοντα της νομισματικής ένωσης και του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Λειτουργεί ως σύστημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του ευρώ».
Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει ο ετήσιος απολογισμός του ESM, υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της.
Από την έναρξη του προγράμματος καταβλήθηκαν 45,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε προπληρώσει 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017 για την εξαγορά μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) από την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας στην οποία χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση του ΕΜΣ. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα το ποσό των 39,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται δε, ότι μέρος αυτού του ποσού θα εκταμιευθεί με την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανά μέτρα για το χρέος.
Στη συνέχεια, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018 και κατά 2,3% το 2019 και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 0,4% και 0,5% του ΑΕΠ από 0,9% του ΑΕΠ το 2017.
Δημόσιο χρέος
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τονίζεται ότι βρισκόταν στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017. Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, στο τέλος του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι ως το 2060 αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, κατά περίπου 25%. Ενα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ