23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: «Οι δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας...

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: «Οι δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ»

 

«Οι δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι τέσσερα πλοία φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά λιμάνια της Ελλάδας, στη Ρόδο, στη Σούδα, στον Πειραιά και πρόσφατα στην Κέρκυρα.
«Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας σε αυτό το επίπεδο, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εγγυώμαστε την ασφάλεια στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, ο οποίος μετέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την προσπάθεια της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, που είναι «οι μεγαλύτεροι επενδυτές και σύμμαχοι στην παγκόσμια αγορά», αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και παράγοντας 1 τρις δολάρια στις διμερείς τους συναλλαγές – 5 τρις δολάρια, ευρύτερα. Όπως είπε, το 54% των ξένων άμεσων επενδύσεων στις ΗΠΑ προέρχεται από την Ευρώπη και το 64% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε ότι κεντρικό και πρακτικό στοιχείο της είναι ο διαμοιρασμός του βάρους, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για την αμυντική πολιτική της.
Οι ΗΠΑ τάσσονται αναμφισβήτητα υπέρ της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Pyatt σε άλλη αποστροφή του λόγου του, συμπληρώνοντας ότι το ερώτημα είναι με ποιους τρόπους και προς ποια κατεύθυνση πετυχαίνεις την ενεργειακή διαφοροποίηση.
Πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Οι Ρώσοι δεν δίνουν ποτέ μαθήματα σε κανέναν»
«Οι Ρώσοι δεν δίνουν ποτέ μαθήματα σε κανέναν. Είναι ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής μας. Αλλά αναμένουμε να μας μεταχειρίζονται με τον ίδιο σεβασμό, χωρίς επιπλήξεις σε διδακτικό τόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Πρέσβης Vladimir Chizhov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Ρώσος Πρέσβης διεμήνυσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βλέπει μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της. Οσο περισσότερα είναι τα προβλήματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες για τη Ρωσία, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί στο ευρώ το 40% των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα. «Γιατί να προκαλέσουμε αναταράξεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ως παράγωγο ενός κλυδωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης;», διερωτήθηκε ρητορικά.


«Είχαμε προειδοποιήσει εκ των προτέρων πού θα οδηγούσαν οι επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014 ήταν επίσης προβλέψιμες (ήταν αναμφίβολα ένα πραξικόπημα, λαμβάνοντας υπόψη πώς συνέβη η αλλαγή της εξουσίας και τις συνέπειές της). Λυπούμαστε που οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν», πρόσθεσε ο κ. Chizhov.
«Από την άλλη πλευρά, για παράδειγμα, υπήρξαν προσπάθειες να πειστούμε ότι το πρότζεκτ «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της ΕΕ δήθεν δεν στόχευε σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας. Ωστόσο, είμαστε μάρτυρες μιας αρκετά λυπηρής εικόνας στην Ουκρανία που κάποτε παρουσιάστηκε με την επιλογή: είτε «προς ένα λαμπρό μέλλον» με τη Δύση ή «πίσω στο σκοτεινό παρελθόν» με τη Ρωσία», σχολίασε παράλληλα ο Ρώσος Πρέσβης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι φιλοδοξίες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ δεν ήταν ποτέ θέμα για τη Ρωσία και πως έγκεινται στο δικό τους δικαίωμα. «Τα Βαλκάνια δεν θα πρέπει να αποτελούν μια περιοχή αναμέτρησης αλλά μια πλατφόρμα εγκαθίδρυσης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που θα ωφελήσει κυρίως την περιοχή», σημείωσε ο κ. Chizhov.
Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία και οι χώρες της ΕΕ, «ως δύο πυλώνες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού», είναι προορισμένες να αλληλεπιδρούν. «Μας ενώνουν επίσης βαθείς ιστορικοί δεσμοί, ακόμη και αν μερικές φορές αμφισβητούνται, υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι «η Μόσχα και η Αθήνα έχουν κοινή προσέγγιση σε πολλά επίκαιρα διεθνή θέματα» και πως «η Ρωσία και η Ελλάδα μπορούν να βασίζονται σθεναρά στην αμοιβαία συνδρομή για την ενδυνάμωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας του ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ