20.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠιο «σφιχτή» από άλλες χώρες, η επιτήρηση για την Ελλάδα μετά την...

Πιο «σφιχτή» από άλλες χώρες, η επιτήρηση για την Ελλάδα μετά την έξοδο

Συνάντηση Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως θα είναι μεν αυστηρότερη η επιτήρηση, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι. Εξήγησε ότι κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από τον ESM τίθεται σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως στο εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε δηλώσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ’ αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10- 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται. Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε στο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.
Β. Ντομπρόβσκις: «Οχι νέοι όροι για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο»
Δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και στο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» με την υποβολή αναφορών στην Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρέπει να υπάρχει συνεχής τήρηση από την Ελλάδα των συμφωνηθέντων, ενώ με την αύξηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να γίνει τότε μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε αυτός να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Εξειδίκευσε, δε, ότι η αξιοποίηση του χώρου σε γενικές γραμμές αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο οι υποχρεώσεις της στο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» θα έχουν επιπτώσεις και ως προς την αξιοποίησή του. Και επανέλαβε πως η τήρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ σημαντική και έως το 2022 θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ μετά σταδιακά θα μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ.


Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση για την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μετά, πρόσθεσε, θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια συζήτηση για την κατανομή των δαπανών (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες). Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εάν θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, απάντησε ότι «επί αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί».
Ο κ. Ντομπρόβσκις προανήγγειλε μιας μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους ώστε να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ειδικά για το χρέος, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες από τα ευρωπαϊκά όργανα, συνδέοντας την ελάφρυνση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα εκκρεμούν από το τρίτο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχουν νέοι όροι πέραν αυτού» επεσήμανε, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Eurogroup και την «έκθεση συμμόρφωσης» για την δ’ αξιολόγηση. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η βοήθεια από το Eurogroup για να έχει πρόσβαση στις αγορές μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς (μαξιλάρι ασφαλείας, ελάφρυνση χρέους) και «το πώς ακριβώς θα γίνει και με ποιο μείγμα μέτρων, είναι προς απόφαση».
Ομηρος Εμμανουηλίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ