20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΔιαφορετική προσέγγιση ελάφρυνσης του χρέους από Γ. Χουλιαράκη και Θεσμούς

Διαφορετική προσέγγιση ελάφρυνσης του χρέους από Γ. Χουλιαράκη και Θεσμούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα ότι το ελληνικό δημόσιο ανέβαλε νέες εκδόσεις ομολόγων

Το αποθεματικό ασφαλείας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος θα είναι 17-18 δις και θα αποτελεί έναν ειδικό λογαριασμό που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο παρά για την αποπληρωμή του χρέους, υπογράμμισε κατά την εισήγηση που παρέθεσε στο πλαίσιο της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν η δημοσιονομική πολιτική δεν διατηρούνταν και μετά το πρόγραμμα. «Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι το πολιτικό σύστημα έχει μάθει το μάθημά του τα τελευταία χρόνια. Κανένας στην Ελλάδα δεν θα επιθυμούσε ένα πισωγύρισμα στην οικονομία εξαιτίας πολιτικών λαθών. Συνεπώς, δεν δίνω υψηλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο».
Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τους τελευταίους 11 μήνες και διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό δημόσιο ανέβαλε νέες εκδόσεις ομολόγων. «Δεν αναβάλαμε καμία έκδοση ομολόγου, διότι δεν είχαμε σχεδιάσει κάποια έκδοση ομολόγου, είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις από πριν».
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, ο πυρήνας του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου είναι οι θετικές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η μεσαία ανάπτυξη λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. «Παρά το γεγονός ότι θα κινηθούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα έχουμε χώρο να διαθέσουμε για μεσαία επέκταση. Ο λόγος είναι η ανάπτυξη, το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει», υποστήριξε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών.
«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης με την επενδυτική κοινότητα.
Philip Gerson: Να προχωρήσουμε με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους


«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια» είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Philip Gerson αναφορικά με τα περιθώρια ενεργοποίησης του προγράμματος του Ταμείου στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για να προχωρήσουμε με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), ανέφερε ο κ. Gerson, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρέπει είναι μια συμφωνία με την Ευρωζώνη την 21η Ιουνίου.
Το ΔΝΤ μίλησε για μια σειρά υψηλών προκλήσεων στην Ελλάδα, που παραμένουν και αφορούν ένα «μη βιώσιμο βάρος χρέους», το δημογραφικό ζήτημα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το σύστημα κοινωνικής προστασίας το οποίο «δεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια» στη χώρα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, στοιχείο ουσιαστικό, ειδάλλως, η χώρα δεν θα ανακάμψει», τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υπό την επισήμανση ότι-δεδομένου του βάθους της κρίσης που προηγήθηκε-οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα «είναι απογοητευτικοί».
Η χώρα «γερνάει πιο γρήγορα» από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, επειδή οι νέοι αφήνουν τη χώρα, παρατήρησε, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι δύσκολο να δει κανείς βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
«Στον μαραθώνιο, όταν περνάς τη γραμμή τερματισμού, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέρσον. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2018 και εκτιμά η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα «χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας».
Declan Costello: Ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος


«Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά στις διαρθρωτικές αλλαγές η νομοθέτηση είναι το πρώτο στάδιο και στη συνέχεια χρειάζεται η εφαρμογή. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα δει τα οφέλη η πραγματική οικονομία», υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, μιλώντας για την ανάγκη συνέχειας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο ίδιος στάθηκε στην εισήγηση της Κομισιόν για καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς «η επιτυχία ή αποτυχία ορισμένων μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα». Οπως είπε, το συγκεκριμένο καθεστώς θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες, ανάλογα με την πρόοδο.
Ο κ. Costello χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο την ελάφρυνση χρέους, που μπορεί να βοηθήσει στα spreads των ελληνικών ομολόγων. «Δεν χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε μέχρι τώρα», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι μετά το 2022 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα παράσχει «ακόμη περισσότερο δημοσιονομικό χώρο».
Francesco Drudi: Η ΕΚΤ διαπιστώνει αποτελέσματα στον τομέα των πλειστηριασμών


«Η συμφωνία για το χρέος θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα για μια πιο μακρά περίοδο», επεσήμανε από το βήμα του Economist ο ανώτερος σύμβουλος και συντονιστής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francesco Drudi. Ο ίδιος σημείωσε ότι το αποθεματικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι επαρκές. «Θα πρέπει να είναι εκεί, αλλά να χρησιμοποιηθεί με σύνεση», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικό το στοιχείο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οπως είπε, η ΕΚΤ διαπιστώνει αποτελέσματα στον τομέα των πλειστηριασμών, αλλά αναμένει την επιτάχυνση της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. Σημείωσε δε πως το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Nicola Giammarioli: Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα


Στη διατηρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, επικεντρώθηκε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του ESM Nicola Giammarioli. «Είναι σημαντική η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες πολίτες, που έχουν προβεί σε θυσίες, να δουν τα αποτελέσματα της πολυετούς προσαρμογής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ESM. Μεταξύ άλλων, επέστησε στην προσοχή στη σημασία της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα αλλά και της αγοράς προϊόντων. Παράλληλα, στάθηκε στον καίριο ρόλο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ