Δήλωση βόμβα Ρέγκλινγκ: «Για την εποπτεία θα κουβεντιάζουμε τα επόμενα 2 με 3 χρόνια»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Ιουνίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

 

Το «βάρος» των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι πολύ σημαντική.
Οσον αφορά το μείγμα των μέτρων ο επικεφαλής του κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο όλες οι παράμετροι για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Σε ερώτηση που του ετέθη για τη διάρκεια της εποπτείας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο κα πάλι παρέπεμψε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Ομως, και εδώ είναι το σημαντικό, ότι είπε «το θέμα» θα συζητείται για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Οπως σημείωσε, ο ESM θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Βέβαια ο κος Ρέγκλινγκ δεν διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο ο ESM θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Υπονοούσε ότι θα δώσει και νέο δάνειο ο ESM στην Ελλάδα.
Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η ρευστότητα έχει βελτιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό του ELA κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον κλάδο.
Επίσης, αναγνώρισε τις προσπάθειες των τραπεζών για επιστροφή στην κανονικότητα, μεταξύ άλλων, με πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι το βάρος των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τα πιστωτικά ιδρύματα και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (35%) στο τέλος του 2019, δηλαδή το διάστημα για το οποίο οι συστημικές τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι οι στόχοι των τραπεζών για μείωση των επισφαλειών, σε συνεννόηση με τον SSM, θα εκπληρωθούν «και με το παραπάνω».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *