Σε δημοσιονομικό «μανδύα» για μακρά περίοδο η Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Ιουνίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση

Για τα οφέλη των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η Joan Hoey, περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης, The Economist Intelligence Unit κατά τη διάρκεια της 22η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση που διεξάγεται σήμερα και αύριο (14-15 Ιουνίου) στο Λαγονήσι.Η κα Hoey επισήμανε ότι είναι πολύ μικρότερα τα οφέλη των προγραμμάτων προσαρμογής απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε ότι υπήρξε βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο, της τάξης του 8% μέσα σε 9 χρόνια, όμως η βελτίωση ξεκίνησε από ιδιαίτερα χαμηλή βάση.
Η ίδια προέβλεψε ότι η χώρα θα παραμείνει σε δημοσιονομικό «μανδύα» για μακρά περίοδο, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους. Επεσήμανε επίσης ότι προβάλλει δυσμενής η δημογραφική προοπτική. Ευρύτερα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη σε κάποιο εξωτερικό σοκ. Ενα ενδεχόμενο Grexit δεν συνιστά απειλή βραχυπρόθεσμα, αλλά το χρέος διατηρεί ζωντανό το σενάριο σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, εκτίμησε η κ. Hoey, προσθέτοντας ότι θα είναι καθοριστικοί για τις εξελίξεις οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
Η ίδια τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα αποθεματικό ασφαλείας, υπό την επισήμανση ότι η χώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες εξυπηρετήσεις χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *