19 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣε ναυάγιο κατέληξε η σύνοδος κορυφής της G7

Σε ναυάγιο κατέληξε η σύνοδος κορυφής της G7

Με ένα τweet του Τραμπ από το Air Force One απεσύρθει η αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό το σαββατοκύριακο στροφή 180 μοιρών εναντίον των συμμάχων του στην Ευρώπη και τον Καναδά, τους οποίους απείλησε με βαρείς τελωνειακούς δασμούς, έπειτα από μια σύνοδο κορυφής της G7 που κατέληξε σε φιάσκο.
Πρόκειται για εντάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την «ενότητα» η οποία επιδείχθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Κίνα μεταξύ των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.
Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λα Μαλμπέ (Κεμπέκ, ανατολικός Καναδάς), παρά τον συμβιβασμό που εκπονήθηκε έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα.
Η αντιπροσωπεία του και ο ίδιος είχαν εντούτοις εγκρίνει αυτό το έγγραφο από 28 σημεία, στο οποίο είχε καταλήξει, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).
Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε αυτό το χαστούκι του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ επικαλούμενος δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό, του οικοδεσπότη της συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου που αυτός ο τελευταίος έδωσε στο τέλος της συνάντησης.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, χώρας που πλήττεται όπως η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος από νέους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, επανέλαβε στη συνέντευξη πως οι δασμοί αυτοί είναι «προσβλητικοί» έναντι της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών. Οπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβεβαίωσε πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα.
«Οι Καναδοί είναι ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προηγουμένως πλέξει το εγκώμιο του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι επτά σε μια σειρά ζητημάτων. Επρόκειτο για ένα κείμενο που δεν διευθετούσε την τρέχουσα διένεξη, όμως είχε χαιρετισθεί απ’ όλους ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.
Μερικές ώρες αργότερα, ενοχλημένος απ’ αυτή τη δήλωση, ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στο Twitter από το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν.
Χαρακτήρισε επίσης τον Τζάστιν Τριντό «ανέντιμο και αδύναμο», ενώ την παραμονή είχε πει πως η διμερής σχέση δεν ήταν ποτέ στην ιστορία των δύο χωρών τόσο καλή όσο τώρα.
Το πρακτορείο Ρόιτερ σημειώνει πως, πέρα από την κλιμάκωση του κινδύνου για έναν εμπορικό πόλεμο, η προσωπική επίθεση του Τραμπ στον Τριντό δημιουργεί εσωτερικούς οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους για τον καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επιμείνει σε μια συμφιλιωτική στάση μπροστά στις αμερικανικές απειλές σχετικά με τη NAFTA και άλλα διμερή εμπορικά θέματα.
Το γραφείο του Τριντό, αιφνιδιασμένο από την ξαφνική μεταστροφή του Τραμπ μερικές ώρες αφότου οι δύο άνδρες είχαν αστειευτεί μεταξύ τους χαμογελώντας, δήλωσε μόνο ότι στη συνέντευξη Τύπου ο Τριντό δεν είπε τίποτα που δεν είχε πει προηγουμένως.
Γερμανικά αυτοκίνητα
Κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για δασμούς στα ευρωπαϊκά και ξένα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι τα δύο μέταλλα που πλήττονταν μέχρι τώρα από τους δασμούς.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τις ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων. Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα: τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας αυτής προς τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανική αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων υπερβαίνει το 40%, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου (VDA).
Οι τελωνειακοί δασμοί που ισχύουν σήμερα είναι πράγματι διαφορετικοί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη φορολογεί τις εισαγωγές οχημάτων από χώρες εκτός της ΕΕ, συνεπώς και των αμερικανικών, με 10%.


Στις ΗΠΑ, τα Audi, Volkswagen και άλλα ξένα οχήματα φορολογούνται με 2,5%.
«Δεν προξενεί εντύπωση το ότι η Γερμανία μας πουλάει τρεις φορές περισσότερα αυτοκίνητα απ’ όσα εξάγουμε εμείς σ’ αυτήν», έγραψε ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικά θέαμτα Πίτερ Ναβάρο σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συχνά διαμαρτυρηθεί, σε ιδιωτικές συνομιλίες του, πως βλέπει υπερβολικά πολλές Mercedes στη Νέα Υόρκη, αλλά όχι αρκετά αμερικανικά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Για να αξιολογήσει κατά πόσον είναι δίκαιες οι εμπορικές ανταλλαγές με τους εταίρους του, ο δισεκατομμυριούχος επικεντρώνει σε μία μόνο ερώτηση: η τάδε χώρα έχει εμπορικό πλεόνασμα ή έλλειμμα με τις ΗΠΑ;
Στην περίπτωση της Γερμανίας, πρόκειται για πλεόνασμα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπαινίχθηκε αυτόν τον τρόπο σκέψης του δισεκατομμυριούχου. Ο γάλλος πρόεδρος του απάντησε, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Λα Μαλμπέ, πως η Γαλλία εφαρμόζει καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών με τη Γερμανία, όμως έχει εντούτοις εμπορικό έλλειμμα μαζί της.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ερωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει γνώμη και, παρά την G7, να αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο. «Αν είναι συνεπής στις διμερείς δηλώσεις του και σ’ αυτό που υπέγραψε, δεν θα υπάρξει πλέον αρνητικό μονομερές μέτρο», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα που βγάζω».
Οι ηγέτες της G7 είχαν αναχωρήσει από τη Λα Μαλμπέ όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να σκίσει την τελική συμφωνία της συνόδου κορυφής. Σε πρώτο χρόνο δεν σχολίασε κανείς. Το γραφείο του Τριντό αρκέσθηκε να υπενθυμίσει πως ο πρωθυπουργός το μόνο που έκανε ήταν να επαναλάβει στη συνέντευξη Τύπου δηλώσεις που είχε ήδη κάνει προηγουμένως.
Ανάμεσα στ’ άλλα ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες, η G7 απέρριψε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στην ομάδα η Ρωσία, η οποία αποκλείσθηκε το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, και κάλεσε τη Μόσχα να πάψει «να υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα».
Το Παρίσι και η Ευρώπη υποστηρίζουν το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών G7
Η Γαλλία και η Ευρώπη διατηρούν την υποστήριξή τους στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών G7 κι όποιος αποχωρεί από τις δεσμεύσεις της διάσκεψης δείχνει την “ έλλειψη συνάφειας και την ασυνέπειά του” δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Η δήλωση αυτή έγινε σε αντίδραση για την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι αποχωρεί από το κοινό ανακοινωθέν της G7 που συντάχθηκε στην λήξη των εργασιών της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά.
“ Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από τον θυμό κι από τις καυστικές δηλώσεις. Ας είμαστε σοβαροί,” δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης G7, παρά την άρση της υποστήριξης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει το ανακοινωθέν της συνόδου της ομάδας των κρατών-μελών G7 που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ν’ αποσύρει την υποστήριξή του, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο Βερολίνο.
“ Η Γερμανία υποστηρίζει το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από κοινού,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Σέιμπερτ.
Η ρύπανση από το πλαστικό, άλλο θέμα διαφωνίας στη σύνοδο κορυφής
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν το Σάββατο να υπογράψουν μια νέα δέσμευση της G7 κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, ένα θέμα που δίχασε την Ομάδα των Επτά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι το εμπόριο ή η κλιματική αλλαγή.
Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν έναν νέο χάρτη κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, όμως η Ιαπωνία αντιτάχθηκε σ’ αυτόν μαζί με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου κορυφής που οργανώθηκε στον Καναδά.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ολοκλήρωση της συνόδου, απέσυρε την υποστήριξή του από το σύνολο αυτού του ανακοινωθέντος από 28 σημεία, το οποίο είχε εγκριθεί από τις επτά χώρες, επειδή ο Τζάστιν Τριντό επανέλαβε επικρίσεις για τους αμερικανικους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Σύμφωνα με την Αγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος «χάρτης», ο οποίος δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί από τους καναδούς οργανωτές της συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται το 100% των πλαστικών ενώ θα αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στις πλαστικές συσκευασίες.
Ανακυκλώνοντας το πλαστικό στον μέγιστο βαθμό, οι χώρες θα περιορίσουν τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ποταμούς και τελικά στους ωκεανούς.
Η γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους. Δεν μίλησε για τη θέση της Ιαπωνίας.
«Οι ηγέτες οφείλουν τώρα να μετατρέψουν αυτό το κύμα συλλογικής ανησυχίας σε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Τζον Τάνζερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF.
Η δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών εντάσσεται σ’ αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν πρότεινε στα τέλη Μαΐου την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και έθεσε ως στόχο ότι μέχρι το 2025 θα ανακυκλώνεται το 90% των πλαστικών φιαλών.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Καναδά ότι κάνει “ πολωτικά” σχόλια
Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου κατηγόρησε σήμερα τον Καναδά ότι κάνει “ πολωτικά” σχόλια για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπρεπε ν’ αποχωρήσει από το κοινό ανακοινωθέν της G7, επειδή ο πρωθυπουργός του Καναδά “ μας μαχαίρωσε πισώπλατα.”
“ Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι επιθετικές. Είπε ότι ο Καναδάς πρέπει σηκωθεί και να υποστηρίξει μόνος του τον εαυτό του κι ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα με τους δασμούς. Το αβάσιμο μέρος των δηλώσεων αυτών είναι ότι αυτοί έχουν τεράστιους δασμούς. Το ζήτημα είναι ότι μας μαχαίρωσε πισώπλατα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κούντλοου στην εκπομπή του CNN, “ State of the Union.”
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ