Μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων ΨΗΠΤΕ και Ναυτιλίας για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 7 Ιουνίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

 

Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου», υπεγράφη σήμερα στη Σύρο, μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού.
«Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε σήμερα στη Σύρο και έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ενός χρόνιου αιτήματος του κόσμου των νησιών μας, και το οποίο δρομολογείται από αυτήν την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Παππάς.
«Η συνεργασία αυτή, όπως και πολλές άλλες, αποτελεί ένα υπόδειγμα κυβερνητικού συντονισμού, στον αντίποδα των φαινομένων του κατακερματισμού, τα οποία είχαν πονέσει αρκετά τη δημόσια διοίκηση και πολύ περισσότερο τον τομέα της ψηφιακής πολιτικής. Με τον Νεκτάριο Σαντορινιό έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας, όπως και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στα δύο υπουργεία, έτσι ώστε να είμαστε στην ώρα μας για την υλοποίηση του έργου» πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
«Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Νίκο Παππά για την υπογραφή του μνημονίου αυτού, που διευκολύνει την εφαρμογή τού μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά κυρίως θέλω να τον ευχαριστήσω για την καθημερινή συνεργασία μας» τόνισε ο κ. Σαντορινιός.


«Με τη σημερινή συμφωνία, σκοπός μας είναι να κάνουμε το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου λιγότερο γραφειοκρατικό για όλους τους πολίτες των νησιών. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μίας απλής και εύχρηστης, για όλους τους νησιώτες και για όλες τις μικρομεσαίες νησιωτικές επιχειρήσεις, πλατφόρμα, ούτως ώστε να απολαμβάνουν εύκολα οι κάτοικοι και οι έμποροι των νησιών τα οφέλη του μέτρου. Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς χωρίς την υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, γι’ αυτό και ευχαριστώ τον Νίκο Παππά διπλά» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.
Αναπτυξιακό Συνέδριο Ν. Αιγαίου: «Η σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα συμβάλλει στη δίκαιη ανάπτυξη και στην άμβλυνση των ανισοτήτων», τόνισε ο Νίκος Παππάς
Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών «προκειμένου να περάσουμε στη φάση μιας διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην ομιλία του στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Σύρο.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι επενδύσεις στις υποδομές θα πρέπει να γίνουν από τον δημόσιο τομέα ή σε συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως είπε «έχει αποδειχθεί ότι στις μεγάλες υποδομές ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να τις αποδώσει επαρκώς σε σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα». «Εάν μόνο ο ιδιωτικός τομέας είχε αναλάβει την κατασκευή των οπτικών ινών, τότε οι πλούσιες περιοχές ακόμη και στην Αθήνα θα είχαν τρία δίκτυα οπτικών ινών και οι φτωχότερες περιοχές να μην έχουν καμία δυνατότητα σύνδεσης στις νέες τεχνολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Ενα μεγάλο πρόγραμμα με συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα έχει δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους και θα διασφαλίσει ότι σε όλες τις περιοχές της χώρας θα πάνε δίκτυα οπτικών ινών».

Αποτιμώντας το παρελθόν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως το πρόβλημα με την ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα ήταν ο κατακερματισμός. «Υπήρχαν 21.000 συστήματα και εκατομμύρια διασυνδέσεις που δεν συνδέονταν μεταξύ τους» τόνισε, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία «κόμβου διαλειτουργικότητας όπου όλα τα συστήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους».
Οσον αφορά στις δράσεις για τα νησιά είπε ότι προχωρεί το έργο της ευρυζωνικής σύνδεσης στα νησιά, και έχουν ήδη δρομολογηθεί 100 αιτήσεις.
Υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία της ψηφιακής υποστήριξης του μεταφορικού ισοδυνάμου, που εξαγγέλθηκε νωρίτερα στο συνέδριο, «ένα αίτημα ετών για το νησιωτικό κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *