21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης...

Δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι εδώ

 

Δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ενεργοποιήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης επενδυτικών δανείων, «ΦιλόΔημος». Με τις νέες αυτές προσκλήσεις, η συνολική δανειοδότηση προς τους ΟΤΑ φτάνει τα 580 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 740 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018 και τα 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.
Eχουν προηγηθεί προσκλήσεις για την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την κατασκευή παιδικών χαρών. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και προβλέπει τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους Δήμους.
Η πρώτη πρόσκληση αφορά «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.
Η δεύτερη πρόσκληση με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης», ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού με στόχο τη διαχείριση αστικών λυμάτων και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.
Η χρηματοδότηση αφορά οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας, (με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 κατοίκους), ενώ θα χρηματοδοτηθούν έργα σε μικρότερους οικισμούς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά σε υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), η πρόσκληση περιλαμβάνει τόσο την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όταν έχει παρέλθει 20ετία από την έναρξη λειτουργίας τους, όσο και την προσθήκη προχωρημένης επεξεργασίας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της εκροής για επωφελείς χρήσεις (άρδευση, πυρόσβεση, εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα κλπ).
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημος» αναμένεται η έκδοση προσκλήσεων για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα και αποτελούν κοινοτική υποχρέωση, καθώς και την αγροτική οδοποιία με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή εκμετάλλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ