13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚοινή γραμμή των «28» της ΕΕ για τη συμφωνία με το Ιράν

Κοινή γραμμή των «28» της ΕΕ για τη συμφωνία με το Ιράν

 

Οι ηγέτες των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Σόφια να ακολουθήσουν «ενιαία προσέγγιση» στην προσπάθεια να διατηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή τη συμφωνία, «για όσο το Ιράν θα την τηρεί», καθώς και ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου «να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες πλήττονται από την αμερικανική απόφαση», εξήγησε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι «θα δώσουν απαντήσεις στις (σ.σ. αμερικανικές) ανησυχίες όσον αφορά τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής) και όσον αφορά το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων», συνέχισε η ίδια πηγή.
Επίσης, οι 28 συμφώνησαν να αμυνθούν από κοινού μπροστά την απειλή του Λευκού Οίκου να επιβάλλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Η ΕΕ έχει εξαιρεθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου από τους αμερικανικούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%). Οι Βρυξέλλες αξιώνουν να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση του ευρωπαϊκού χάλυβα και του ευρωπαϊκού αλουμινίου από τους αμερικανικούς δασμούς.
Για να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση, η Ουάσινγκτον απαιτεί μεγαλύτερο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στις αμερικανικές εταιρείες.
Αν οι δασμοί των ΗΠΑ εφαρμοστούν τελικά, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί να επιβάλλει αντίποινα. Στον κατάλογο των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στα αντίμετρα συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά είδη όπως τα τζιν, το μπέρμπον, ή οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ Ντέιβιντσον.
Αν αντιθέτως εξαιρεθεί, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα «εθελοντικής ρυθμιστικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, να συνεργαστεί για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ και να διευρύνει «την αμοιβαία πρόσβαση» στις αγορές για «βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων», διαβεβαίωσε η ευρωπαϊκή πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ΕΕ «θα συνεχίσει να μάχεται για ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, τους δασμούς και το Ιράν», ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή, επικαλούμενη όσα συζητήθηκαν στο δείπνο των ηγετών των 28 χωρών – μελών στη Σόφια την παραμονή της συνόδου κορυφής η οποία στη θεωρία θα είναι αφιερωμένη στα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επέκρινε έντονα την «καπριτσιόζικη συμπεριφορά» της κυβέρνησης του Τραμπ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ