Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Μαΐου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

 

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) έναντι του δολαρίου, πληττόμενη ξανά από την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό και μετά τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η λίρα έχει χάσει το 12% της αξίας της φέτος, πιεζόμενη από τις αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, καθώς και από την πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το βασικό επιτόκιο, με το οποίο δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), ενώ η επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου. «Οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση του επιτοκίου στις 7 Ιουνίου, ή πιθανόν και νωρίτερα, ενισχύονται. Οι δηλώσεις, όμως, των πολιτικών αυτή την ώρα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε ένας τραπεζίτης.
Στις 11.06 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 4,3270 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από τις 4,3088 λίρες που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή, αλλά υψηλότερα από τις 4,3502 λίρες το πρωί της Δευτέρας. Την περασμένη εβδομάδα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών. Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε ξανά την περασμένη Παρασκευή, μετά τη δήλωση του Ερντογάν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία τα αποκάλεσε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, αν και η αγορά έδειξε μικρή αντίδραση στη διεύρυνσή του στα 4,812 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, από 4,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις αναλυτών έκαναν λόγο για ένα έλλειμμα 4,125 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,85% τον Απρίλιο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στα επιτόκια το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναχωρώντας για επίσκεψη στη Βρετανία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προοπτικές τους. «Μετά τις 24 Ιουνίου, η διάρθρωση και το επίπεδό τους θα εξελιχθούν με πολύ διαφορετικό τρόπο», δήλωσε. Η απόδοση των 10ετών τουρκικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε σήμερα στο 13,86%, από 13,59% την περασμένη Παρασκευή. Ο βασικός δείκτης μετοχών BIST 100 αυξανόταν 0,11%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *