18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΧαμηλότερα πλεονάσματα, ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, οι λύσεις για την...

Χαμηλότερα πλεονάσματα, ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, οι λύσεις για την ανάπτυξη

Την ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% και η διαφορά από το 3,5%, δηλαδή το 2% αυτών, να κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις και υποδομές, επεσήμανε ο πρώην υπουργός, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε εκδήλωση της «ΔιαΝΕΟσις» και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα: «Οι πέντε Δράκοι: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;».
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την αποδοχή της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως «αντιαναπτυξιακή». Επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν αναπτυξιακές συνθήκες, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Τόνισε, ότι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι το δημόσιο χρέος «να πάει όλο στον ΕΣΜ», να γίνει «μετακύληση πληρωμών του» και να συμφωνηθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την «ισχυρή αυτοδέσμευση» της χώρας ότι το υπόλοιπο μέρος τους θα δίνεται για την ανάπτυξη.
«Προτάσεις υπάρχουν. Αυτό το οποίο λείπει είναι η αξιοπιστία της μακροχρόνιας εφαρμογής. Με ποιους κανόνες κα αυτοδέσμευσης θα μπορέσει να πορευτεί η χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες».
Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται και συνταγματικές αλλαγές, φέρνοντας, ως παράδειγμα, ανάλογες δεσμεύσεις που ανέλαβε στο σύνταγμα της, για το έλλειμμα και το χρέος της, η Ισπανία.
Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιλτιάδης Νεκτάριος, μιλώντας για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, πρότεινε ένα νέο σύστημα συντάξεων «για να σωθούν οι καινούργιες γενιές εργαζομένων», με ένα συνδυαστικό μείγμα διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος «που θα τους προσφέρουν επαρκείς συντάξεις», αλλά με σταδιακή μείωση 30% των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος πενταετίας και παράλληλα ένα «μεταβατικό σχήμα για τους ασφαλισμένους προ του 1992 και για τους σημερινούς συνταξιούχους» που θα διασφαλίζει τις τωρινές, ή και καλύτερες συντάξεις.
Τόνισε, ότι αυτό έγινε «σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες» πριν από δεκαετίες, αλλά πρόσθεσε ότι στη χώρα μας εξαιτίας και του δημογραφικού προβλήματος η επιτυχία του εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Οσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση οι συντάξεις θα μειώνονται. Εχουν ήδη μειωθεί είκοσι τέσσερις φορές. Μια λύση υπάρχει, να αναπτυχθεί η οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%» είπε ο κ. Νεκτάριος.
«Η Ελλάδα από το 2009 έχει πετύχει πράγματι μια αξιοπρόσεκτη δημοσιονομική προσαρμογή, που στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, όμως είναι μια δυσβάστακτη δημοσιονομική προσαρμογή» τόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.
Τόνισε ότι «τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας έχουν συγκλίνει με των υπολοίπων της ευρωζώνης, στο 25% του ΑΕΠ», αλλά παρατηρούνται διαφορές σε επιμέρους τομείς. Διευκρίνισε, ότι τα αίτια για αυτές τις διαφορές εστιάζονται στο ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκπτώσεων και απαλλαγών, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και αδυναμία πληρωμής. Πρόσθεσε, ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που μπορούν να εξοικονομηθούν από σπατάλες, να κατευθύνονται στην ανάπτυξη.
Στο φαινόμενο της πολυνομίας αναφέρθηκε ο υποψήφιος διδάκτωρ Λεωνίδας Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι από το 2001 η «καθαρή νομοθεσία», εκτός από τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων, είναι 796 νόμοι, δηλαδή, «ένας νόμος κάθε εβδομάδα». Πρόσθεσε ότι έχουμε «σχεδόν είκοσι πέντε εξουσιοδοτήσεις κανονιστικών πράξεων ανά νόμο» καθώς και «τέσσερις μεταβατικές διατάξεις ανά νόμο». Πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, αυτό δημιουργεί 3,5 δισ. ευρώ, ετησίως, διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε, ως λύση, μεταξύ άλλων «στοχευμένες κωδικοποιήσεις» της νομοθεσίας. Επίσης, πρότεινε, για να επισπεύδεται ο χρόνος, σε κάποιες περιπτώσεις, την επεξεργασία σχετικών νομοσχεδίων από νομικό τμήμα του ΣτΕ, πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή.
Οι υποθέσεις στο ΣτΕ μειώθηκαν σημαντικά την τελευταία πενταετία, τόνισε ο σύμβουλος της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος, σημειώνοντας πάντως ότι απαιτείται «αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας» με ενίσχυση των δικαστηρίων μεσαίου μεγέθους δικαστηρίων, καθώς τα μικρά δικαστήρια είναι αναποτελεσματικά, με εισαγωγή και διεύρυνση της χρήσης του «ηλεκτρονικού δικογράφου», με ενίσχυση των δικαστηρίων με καταρτισμένο προσωπικό, δικαστικό μάνατζμεντ, κ.α.
Τόνισε, ότι πρέπει η δικαιοσύνη να «σταθμίζει τη σχέση της ως ανεξάρτητης πολιτειακής εξουσίας και ως παραγωγικής δημόσιας υπηρεσίας», ώστε και να αποδίδεται σωστά η δικαιοσύνη και ταυτόχρονα να επιταχύνεται η απονομή της.
Τοποθετήθηκαν επίσης εκ μέρους των διοργανωτών ο διευθυντής της «ΔιαΝΕΟσις», Διονύσης Νικολάου και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.
Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αλεξάνδρα Γούτα και Αθανασία Μπίδιου.
Φ. Γρηγοριάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ