Ο Μακρόν θεωρεί «λάθος» την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 10 Μαΐου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

«Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία» σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί η χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Λυπάμαι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, νομίζω ότι είναι λάθος, για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίσαμε να παραμείνουμε στη συμφωνία του 2015» είπε ο Γάλλος ηγέτης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα.
«Μόλις τώρα είχα την ευκαιρία να το πω στον πρόεδρο (του Ιράν Χασάν) Ροχανί» πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Στη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι «το ιρανικό καθεστώς να μην επαναλάβει τις δραστηριότητές του», ενώ επισήμανε ότι νιώθει ενθαρρυμένος από τις πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης.
«Τηρούν στάση αναμονής, δεν υπάρχει κλιμάκωση» τόνισε.
«Το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επιπλέον, απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με την αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου μάταια προσπάθησε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία για το Ιράν.
«Στην Ουάσιγκτον κατανόησα ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε να αποσυρθεί από τη συμφωνία, για αυτόν ακριβώς τον λόγο από την κοινή συνέντευξη τύπου πρότεινα να εργαστούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο…».
Ιρανός πρόεδρος: «Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία»
Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το ISNA, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Ο Γάλλος πρόεδρος ταξίδεψε στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου, σε μια προσπάθειά του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης).
Ο Ροχανί δήλωσε στον Μακρόν ότι τα δικαιώματα του Ιράν με βάση τη συμφωνία που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο, μετέδωσε το πρακτορείο.
Οι αλλοδαπές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με το Ιράν θα πρέπει επίσης να ανακοινώσουν την απόφασή τους έπειτα από την απόφαση Τραμπ, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Παράλληλα, τόνισε στον Μακρόν ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση την ΚΟΣΔ και δεν προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου για ένα πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού όπλου.
Ο Τραμπ στην ανακοίνωση της απόφασής του, δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου φτάνοντας στα πρόθυρα μιας πυρηνικής έξαρσης.
«Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο Τραμπ ο εμπλουτισμός στο Ιράν δεν έγινε ποτέ για την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου, αλλά αντ’ αυτού για επιστημονικές και τεχνικές επιδιώξεις», υπογράμμισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στην ανακοίνωση του για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το Ελιζέ ανέφερε ότι ο «Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *