21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟρχιδέες και γαϊδουράγκαθα «μοντέλα» σε έκθεση ζωγραφικής

Ορχιδέες και γαϊδουράγκαθα «μοντέλα» σε έκθεση ζωγραφικής

 

Ορχιδέες και γαϊδουράγκαθα …ποζάρουν αυτάρεσκα στα πινέλα ζωγράφου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναδεικνύει στον καμβά την ομορφιά τους, με την πιστή απεικόνισή τους. Βοτανικές ακουαρέλλες του Γιώργου Μπουδαλή θα εκτεθούν από 4 έως 15 Μαΐου στον εικαστικό χώρο «ρώ» με «πρωταγωνιστές» σε 27 έργα, ορχιδέες, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης καλλιεργεί και γαϊδουράγκαθα.
«Καλλιεργώ εδώ και χρόνια ορχιδέες, προσπαθώ να τις κάνω να ανθίσουν και από ‘κει ξεκίνησε η διάθεση να τις απεικονίσω, παρατείνοντας κατά κάποιο τρόπο τη ζωή τους. Αλλωστε, τα περισσότερα από τα πορτρέτα της έκθεσης είναι φυτά που καλλιέργησα, μεγάλωσα και έπεισα να ανθίσουν. Οσο για τα γαϊδουράγκαθα, τα πρόσεξα μόλις πέρσι στη Λήμνο και αποφάσισα να τα ζωγραφίσω για να αναδείξω την ομορφιά τους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουδαλής.


Οπως εξηγεί, ήδη από την αρχαιότητα, η απεικόνιση των φυτών υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής και της φαρμακολογίας. Από τα εικονογραφημένα χειρόγραφα του Περί Υλης Ιατρικής του Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ.), έως τα έντυπα φυτολόγια (Herbals) της Αναγέννησης και από τη μνημειώδη δεκάτομη Flora Graeca, που τυπώθηκε στο Λονδίνο μεταξύ 1806 και 1840 έως τους σύγχρονους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη βοτανική ζωγραφική, ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος: η πιστή απεικόνιση των φυτών και των συστατικών τους μερών ώστε να μπορεί κανείς να τα αναγνωρίσει και να τα ταξινομήσει. «Αναπόφευκτα», επισημαίνει ο κ. Μπουδαλής, «η εικαστική αναζήτηση υπήρξε πάντα εκεί, κάποτε δηλωμένος και κάποτε αδήλωτος στόχος».
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο οποίος εργάζεται ως συντηρητής βιβλίων και έργων τέχνης σε χαρτί, η βοτανική ζωγραφική έχει σαν σκοπό την επιστημονικά ακριβή και ταυτόχρονα αισθητικά άρτια απεικόνιση ενός φυτού.
«Η εικόνα ενός φυτού ζωγραφισμένου με αυτή την ακρίβεια, αποτελεί για έναν επιστήμονα ό,τι ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο για ένα αρχιτέκτονα ή ένα τεχνικό σχέδιο για ένα μηχανικό. Εξάλλου, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις βοτανολογίας, συνοδεύονται από σχέδια γιατί καταφέρνουν, με την πιστότητα απεικόνισης, να μεγεθύνουν τις πληροφορίες» διευκρινίζει.
Ο Γιώργος Μπουδαλής σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση «Ορχιδέες και γαϊδουράγκαθα» είναι η πρώτη του έκθεση βοτανικής ζωγραφικής.
Νατάσα Καραθάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ