20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕπείγουσα μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά ζητά η Σκα Κέλερ

Επείγουσα μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά ζητά η Σκα Κέλερ

 

«Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα σοβαρά μέτρα στο προσφυγικό και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, ώστε να ανακουφίσει τα νησιά» λέει η Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος της «Ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται σήμερα την Μόρια, σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επισημαίνει, επίσης, ότι «η κατάσταση στη Λέσβο -και σε άλλα νησιά- είναι αφόρητη και δεν μπορεί να μεταφέρονται όλα τα προβλήματα αυτού του κόσμου σε ένα μικρό νησί. Γι’ αυτό και πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αναγκαστική παραμονή τους παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και το συμφέρον των κατοίκων, ιδίως λόγω του τουρισμού, ενώ καλούνται παράλληλα να πληρώνουν και υψηλό ΦΠΑ. Είναι μια κατάσταση αφόρητη για όλους».
Η Γερμανίδα πολιτικός θεωρεί την απόφαση του ΣτΕ, για ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων εντός της ελληνικής επικράτειας, «ορθή» και λέει χαρακτηριστικά: «έχει νόημα η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, διότι απλώς υπάρχει περισσότερος χώρος, κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε μάλιστα ήδη ξεκινήσει. Είναι παράλογο να παραμένουν (στα νησιά) οι πρόσφυγες και οι συνθήκες διαβίωση να δυσκολεύουν μόνο και μόνο για να αποθαρρύνονται να έρχονται άλλοι. Οι πρόσφυγες δεν έρχονται επειδή υπάρχει αυτός ο νόμος, αλλά λόγω των δυσβάσταχτων συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους, του πολέμου ή των διώξεων. Ο αριθμός αυξήθηκε, μάλιστα, τον τελευταίο καιρό παρόλο που δεν υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ».
Κατά την κ. Κέλερ είναι λάθος η άποψη ότι αν μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο δρόμος θα είναι πλέον ανοιχτός προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Ορισμένοι θεώρησαν ότι η απόφαση ισχύει για όλη την Ευρώπη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, διότι πρώτον εξακολουθούν να υπάρχουν οι αυστηροί έλεγχοι στα ενδοευρωπαϊκά σύνορα και δεύτερον η ελευθερία κινήσεως που αναγνωρίζει το ΣτΕ αφορά μόνο την Ελλάδα. Και η απάντηση στους φόβους δεν μπορεί να είναι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στους καταυλισμούς, να βρίσκονται δηλαδή οι πρόσφυγες υπό περιορισμό σε ένα νησί λ.χ. στην Λέσβο…»


Για τη διαδικασία παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, η Πράσινη πολιτικός σημειώνει: «είναι πράγματι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Το καλύτερο είναι να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Η κατάσταση παραμένει η ίδια, η Ελλάδα η Ιταλία αφήνονται μόνες να την αντιμετωπίσουν. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούμε ιδιαίτερα εκνευριστικό το γεγονός ότι καθυστερούν οι αποφάσεις. Το πρόβλημα (όμως) δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά στα κράτη μέλη διότι δεν έχουν στις προτεραιότητες τους την επίλυση του θέματος. Υπάρχουν λίγες μόνο χώρες οι οποίες πιέζουν. Οι άλλες δεν ενδιαφέρονται και προτιμούν να παραμείνουν οι πρόσφυγες εδώ».
Κατά την κ. Κέλερ είναι επίσης «εντελώς ασαφές τι θέλει η γερμανική κυβέρνηση και αν θέλει καν να κάνει κάτι», ενώ για το αν υπάρχει κινητικότητα στο προσφυγικό στην ΕΕ, απαντά: «Κάποια θετική κινητικότητα, όχι. Έχουμε, όμως, δημιουργήσει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια αλληλέγγυα μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, για ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων. Αυτό το έχουμε καταφέρει….».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν το προσφυγικό ενισχύει την ακροδεξιά, λέει: «Ιδίως στην Λέσβο συνέβη το αντίθετο, υπήρξε μια απίστευτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς αυτό καθόλου. Από την άλλη είναι σπάνιο το φαινόμενο να γίνονται οι πολίτες ακροδεξιοί λόγω των προσφύγων. Βλέπουμε λ.χ. στην Γερμανία ότι η ακροδεξιά αναπτύσσεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν καθόλου πρόσφυγες. Ακροδεξιά κόμματα υπάρχουν επίσης και σε ευρωπαϊκές χώρες όπου επίσης δεν υπάρχουν πρόσφυγες…»
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ