20.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο μοντέλο της μεσογειακής δασοπονίας θα εφαρμόσει το ΥΠΕΝ στην Εθνική Στρατηγική...

Το μοντέλο της μεσογειακής δασοπονίας θα εφαρμόσει το ΥΠΕΝ στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση

 

Την πρωτοβουλία για την έναρξη δημόσιου διαλόγου για την ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ) με χρονικό ορίζοντα 20ετίας, παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κατερίνα Ιγγλέζη, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη Τετάρτη, στη Βουλή των Ελλήνων.
Η διαμόρφωση της ΕΣΔ αποτελεί ένα από τα επόμενα βήματα της κύρωσης των δασικών χαρτών, αφού πλέον τα δάση είναι ορισμένα και θεσμικά και χωρικά, καταλαμβάνοντας περισσότερο από τη μισή έκταση της χώρας. Υπολογίζεται ότι αφορά το 65% της ελληνικής επικράτειας.
Το μοντέλο της μεσογειακής δασοπονίας
Στόχος της ΕΣΔ είναι η ελληνική δασοπονία να περάσει στην υιοθέτηση ενός άλλου μοντέλου, ενός μοντέλου «μεσογειακής δασοπονίας» στο πλαίσιο των δράσεων για την κλιματική αλλαγή.
Χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου θα είναι, μεταξύ άλλων, η συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, όπως ξυλεία, μελισσοκομεία, ρετσίνι, καλλιέργεια μανιταριών και η αξιοποίηση των δημόσιων και μη δημόσιων δασών. Επιπλέον, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η τοπική γνώση για να γίνει προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών μεσογειακών δασών και στην κλίμακα του μεσογειακού τοπίου. Εξαιρετικά σημαντική είναι η προστασία των υγροτόπων και των λειτουργιών τους, των χειμαρικών ροών και τα δασολιβαδικών συστημάτων, καθώς και η πρόληψη των πυρκαγιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο δημόσιος διάλογος για την ΕΣΔ θα γίνει με ειδικές θεματικές συνεδριάσεις, θεματικά συμμετοχικά εργαστήρια και ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω της πλατφόρμας opengov.gr. Το Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να γίνει η έκδοση της τελικής υπουργικής απόφασης με την ΕΣΔ.
Σχετικά με την ΕΣΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως «σκοπεύουμε να ορίσουμε τους στρατηγικούς στόχους της χώρας για την επόμενη 20ετία. Τα ελληνικά δάση, αν και καλύπτουν σε έκταση τα 2/3 της χώρας, δεν συμβάλλουν καθόλου στο ΑΕΠ. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλλουν στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, προσφέροντας ταυτόχρονα εργασία και ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση θα ισχυροποιήσει αυτούς τους στόχους». Να σημειώσουμε ότι το 1% του ΑΕΠ αφορά στα 1,8 δισ. ευρώ περίπου.
Καθυστερήσεις Δήμων για τα όρια στους δασικούς χάρτες
Ο υπουργός κ. Φάμελλος, ανέφερε για την καθυστέρηση των 146 Δήμων όλης της χώρας να στείλουν τα οικιστικά όρια στους δασικούς χάρτες, ότι ύστερα από τρεις επιστολές που έχει στείλει αυτή τη χρονιά δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη στάση των Δημάρχων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι μάλιστα του έχουν στείλει απαντητική επιστολή, αναφέροντας ότι τώρα θα προκηρύξουν τον διαγωνισμό για τη μελέτη!
Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία είναι 15 Μαΐου 2018 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί με υπουργική απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ