13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να συνέλθει

ΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να συνέλθει

Προκλητική η Αγκυρα: «Τα Ιμια είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία»

Να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας, καλεί τη Τουρκία με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «τα Ιμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».
Ειδικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».
«Για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».
Νίκος Κοτζιάς: «Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα»
«Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ρ/σ 247 το πρωί, σχετικά με το θέμα των Ιμίων που έθεσε εκ νέου η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ειδικότερα για τα Ιμια είπε ότι «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία».


«Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» εξήγησε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή διότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πως αντιδρά η Ελλάδα σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας θα ήμουν ευχαριστημένος». Εκτίμησε δε ότι «με κάθε πρόκληση υπάρχει μία αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης».
Παράλληλα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα αποσαφήνισε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ, και το λέω αυτό προς όλους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «δεύτερον, οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος είναι πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια».
«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» σημείωσε «αλλά το πως και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια, πρέπει να το σκέφτεσαι επίσης. Εγώ από όσο ξέρω δεν σηκώθηκαν εκεί ελληνικές σημαίες ή δεν κατεβήκανε, πιο σωστά. Πάντως για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να σκέφτεται κανείς και τη συνέχεια».
«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική ή κάποιοι να κάνουν από άλλες μεριές, έξω ίσως και από το θεσμικό σύστημα, εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της».
Π. Παυλόπουλος: «Ο μη σεβασμός των συνόρων ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία»
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις».


Υποδεχόμενος τον υπουργό Αμυνας της Εσθονίας, Juri Luik, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία και την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά τα σύνορα, οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να τα διαφυλάξουμε και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα αλλά ιδίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας, ότι «συμφωνούμε οι δύο χώρες στο να εργαστούμε από κοινού, ώστε ο Πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταστεί μια πραγματικότητα».
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Πυλώνας αυτός πρέπει να καταστεί ενεργός για πολλούς λόγους, τόσο για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης -για την προστασία των κρατών – μελών-, όσο και για να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση διεθνή το ρόλο τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει.
Οπως ανέφερε, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι απούσα από όλη αυτήν τη συγκυρία η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για την ειρήνη στον κόσμο και πολύ περισσότερο για την περιοχή μας. Αρα έχουμε χρέος σε αυτόν τον τομέα να εργαστούμε από κοινού για αυτόν τον Πυλώνα και επιπλέον για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Αμυνας της Εσθονίας, Juri Luik, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του τονίζει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Εσθονία και τον συνεχάρη για την ενεργό και συνεπή συμμετοχή της χώρας του, στις δυνάμεις η Frontex.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα του και ιδίως αναφορικά με τη Ρωσία.
Δήμητρα Κατσιμεντέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ