20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΡέγκλινγκ για ενίσχυση νομισματικής ένωσης: «Καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα...

Ρέγκλινγκ για ενίσχυση νομισματικής ένωσης: «Καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα θέλει»

 

Τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας αναφορικά με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών για την εμβάθυνση και ενίσχυση της Ευρωζώνης τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Ρέγκλινγκ έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά στο τίτλο του συνεδρίου: «Αξιοποιώντας τη δυναμική για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», σημειώνοντας: «Τον Δεκέμβριο φαινόταν ότι η Ευρώπη έκανε αυτό ακριβώς: να αξιοποιεί την ευκαιρία. Μόνο τέσσερις μήνες μετά, όμως, δεν είμαι πλέον τόσο βέβαιος. Φαίνεται να χάνουμε τη δυναμική, παρά να την αξιοποιούμε. Επιτρέψτε μου να προειδοποιήσω ρητά για τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας. Οι χώρες πρέπει να κατανοήσουν ότι η τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελεί πακέτο. Δεν θα πρέπει καμία να κοιτάζει τα δικά της στοιχεία μεμονωμένα».
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε: «Καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα θέλει – αλλά κάθε χώρα θα πάρει κάτι. Για να συμβεί αυτό, οι εθνικές παραδόσεις και πεποιθήσεις πρέπει να συναντηθούν κάπου στη μέση. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η Ευρώπη. Αν οι χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πακέτο αυτό, διακινδυνεύουμε να πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση. Τότε, οι αλλαγές που συζητούμε τώρα θα είναι αναπόφευκτες, αλλά θα γίνουν κάτω από ακραία χρονική πίεση και πιθανόν με υψηλότερο κόστος.
Προηγουμένως, ο Ρέγκλινγκ είχε αναφερθεί στις συζητούμενες αλλαγές στον ρόλο του ESM. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι φαίνεται λογικό ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι στο μέλλον από κοινού υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας.
«Φυσικά αυτό πρέπει να συμβεί με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες των δύο θεσμών, όπως καταγράφονται στη Συνθήκη, και χωρίς αλληλοεπικαλύψεις. Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσπάσω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να είναι, όμως, ο ESM έτοιμος να δράσει γρήγορα, όταν είναι αναγκαία η χορήγηση οικονομικής βοήθειας, πρέπει να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τακτικά την οικονομική κατάσταση σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο στις χώρες που είναι σήμερα ή ήταν προηγουμένως σε πρόγραμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ