21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕνδυση -Υπόδηση, Επιπλα και Ηλεκτρικές συσκευές οι πρωταγωνιστές της ετήσιας αύξησης του...

Ενδυση -Υπόδηση, Επιπλα και Ηλεκτρικές συσκευές οι πρωταγωνιστές της ετήσιας αύξησης του τζίρου τον Ιανουάριο του 2018

 

Μηνιαία υποχώρηση – εκτός καυσίμων – του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018, μία εξέλιξη που οφείλεται και στην εποχική επίδραση – σύγκριση με Δεκέμβριο 2017, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται άνοδος των πωλήσεων.
Στη διάρκεια του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους καταγράφηκε διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, μία εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στη μηνιαία υποχώρηση των εξαγωγών όσο και στην αδιάλειπτη τους τελευταίους μήνες διόγκωση των εισαγωγών. Η εικόνα των εξαγωγών σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 είναι μεν σαφώς καλύτερη, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, αντισταθμίζεται όμως και πάλι από την υπερισχύουσα αύξηση των εισαγωγών.
Οσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας, παρατηρείται μία στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι οριακές πτωτικές μεταβολές του δεν μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση τόσο της μακροχρόνιας ανεργίας όσο και της αντίστοιχης των νέων (ηλικίες 15-24 ετών). Το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκε το Φεβρουάριο του 2018 σε θετικά επίπεδα, η αστάθεια όμως που εμφανίζει από μήνα σε μήνα και η εκ νέου ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στη εξαγωγή βάσιμων συμπερασμάτων.


Τέλος, η σταθερή ετήσια ανοδική πορεία των καταθέσεων συνιστά σημάδι ομαλοποίησης της αγοράς και της οικονομίας εν γένει, ενώ η μηνιαία υποχώρησή τους σε επίπεδο επιχειρήσεων συνδέεται με τη διεκπεραίωση νέων παραγγελιών που συνηθίζεται στην αρχή κάθε σεζόν.
Από τα στοιχεία που παρατίθενται στο Διάγραμμα συνάγεται το συμπέρασμα πως το επίπεδο των τιμών το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, του δεύτερου δηλαδή μήνα της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, σε συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων κατέγραψε πτωτική πορεία. Πιο συγκεκριμένα, οι υποκατηγορίες της «Διατροφής & μη αλκοολούχων ποτών» (-8,9%) και «Ενδυσης & Υπόδησης» (-5,1%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η μηνιαία μεταβολή των «Μεταφορικών υπηρεσιών» (+1,5%). Σε ετήσια συγκριτική βάση η μικρή ανοδική πορεία του δείκτη (Φεβρουάριος 2018/2017: +0,4%) αποδίδεται στην υποκατηγορία των «Αλκοολούχων ποτών & καπνικών» (+7,1%), λόγω κυρίως των ακριβότερων καπνικών προϊόντων και της επιβαλλόμενης σε αυτά αυξημένης έμμεσης φορολογίας, αλλά και στις «Μεταφορές» (+2,7%), όπου οι ακριβότερες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα.
Η έναρξη των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, με σημείο αναφοράς τον υποκλάδο της «Ενδυσης & Υπόδησης» στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018, αποτέλεσε το σημαντικότερο παράγοντα της μηνιαίας υποχώρησης του επιπέδου των τιμών (Ιανουάριος 2018/Δεκέμβριος 2017: -5,1%). Από την άλλη πλευρά, οι αυξημένες λόγω έμμεσης φορολογίας τιμές σε υποομάδες προϊόντων και υπηρεσιών όπως τα «Αλκοολούχα ποτά & Καπνός» (+7,1%) και οι «Μεταφορές» (+2,7%), αν και με τάσεις εξασθένισης, εξακολουθούν να συνθέτουν τις κυριότερες συνιστώσες της οριακής ετήσιας αυξητικής μεταβολής του δείκτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ