12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤο ΤΕΕ αναλαμβάνει την υλοποίηση της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει την υλοποίηση της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης

 

Σε κλίμα συναίνεσης και υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε την αναπτυξιακή του πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ και ονομάζεται «ONEclickLIS», θα είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, και θα περιέχει όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Στόχος του «ONEclickLIS», είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει.
Η μεταρρύθμιση αυτή που προτείνει το ΤΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Γιώργο Στασινό, ίσως είναι σημαντικότερη και από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού θα βοηθήσει να «ξεκολλήσουν» επενδύσεις ετών και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό το έργο μπορεί να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια από τώρα και έχει προϋπολογισμό 15-20 εκ. ευρώ.
Ο κ. Στασινός στον χαιρετισμό του, περιέγραψε την χρονοβόρα και παράλογη διαδικασία που απαιτείται σήμερα για να εκδοθεί μια άδεια δόμησης, είτε είναι για μια απλή κατοικία, είτε για μια ξενοδοχειακή επένδυση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, για μία άδεια δόμησης θα χρειαστεί κάποιος να αποταθεί σε ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να χρειαστεί από 5 έως 30 μήνες. Ολα αυτά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχουν σαν αποτέλεσμα την διόγκωση της γραφειοκρατίας, την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς – και έτσι πολλοί επενδυτές, είτε εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους, είτε αποθαρρύνονται και αποφασίζουν να επενδύσουν σε άλλες χώρες.
Συνεργασία κυβέρνησης – ΤΕΕ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στην παρέμβασή του πως «η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας, αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Με το ΤΕΕ υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Αποτελεί φορέα που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση σημαντικών ηλεκτρονικών και ψηφιακών δραστηριοτήτων. Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την έκδοση οικοδομικών αδειών (τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση), την πλατφόρμα επιλογής των ελεγκτών δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και την ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων μετά την 28/7 του 2011».
Επίσης, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, καθώς από τις 25 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την προστασία τους. «Σ’ ένα πλαίσιο που διαρκώς γίνεται πιο προστατευτικό, είναι προφανές ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Τέλος, κλείνοντας, τόνισε: «Το υπουργείο μας ανέλαβε την οργάνωση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, τόσο για τη χωροταξία όσο και τα γεωφυσικά δεδομένα, υπό το καθεστώς μιας ειδικής γραμματείας που ιδρύθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων, όλων των κατηγοριών. Είναι ενδιαφέρον και εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ιδέα μιας εθνικής στρατηγικής σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε στην ομιλία του «…πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον, που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα μας, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις μειώσεις συντάξεων ή την αύξηση των φόρων, ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο, ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη».
Ξεκινά η υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Στην συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, επισφραγίστηκε το πλαίσιο συνεννόησης που αναδείχθηκε από την εκδήλωση και εξειδικεύτηκε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, που συμφώνησαν οι δύο ομιλητές να αναπτυχθούν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε πρόταση συνεργασίας προς το τεχνικό επιμελητήριο, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, να αναλάβει το ΤΕΕ πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει προτάσεις για την υλοποίηση του κομβικού έργου της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης.


Ακόμα, ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε στην πρότασή του την ανάπτυξη ψηφιακών δεδομένων στο πλαίσιο των νέων τοπικών χωρικών σχεδίων (σ.σ. πολεοδομικά σχέδια) και ζήτησε και εκεί την συμβολή του ΤΕΕ, λέγοντας πως το υπουργείο σε θεσμικό επίπεδο προωθεί το έργο και έχει και προτάσεις για την συγχρηματοδότηση.
Αναφορικά με την πρόταση του ΤΕΕ, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει ταυτότητα απόψεων και εργαλείων, και μπορεί αυτή η πρόταση του ΤΕΕ να έρθει και να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο για ψηφιοποίηση. Αναφέροντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί στο 32% της χώρας και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Επίσης, ανάφερε πως τα όρια των περιοχών NATURA έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο κτηματολόγιο.
Ο κ. Στασινός συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό, πως έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως αν ξεκινήσουμε από τώρα, θα μπορούμε να έχουμε στον ψηφιακό χάρτη σε δύο χρόνια, το 80% των δεδομένων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου είναι να γίνει το έργο και δεν τον ενδιαφέρει αν θα το αναλάβει το ΤΕΕ – αρκεί αυτό να γίνει από κάποιον. Ομως όπως τόνισε, το ΤΕΕ έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει καλύτερα από τον καθένα, και με κόστος ελεγχόμενο.
Αναφορικά με την χρησιμότητα των βασικών χαρτών, οι κ.κ. Στασινός και Φάμελος συμφώνησαν στην περίπτωση του Ελληνικού, πως αν υπήρχε κυρωμένος δασικός χάρτης, θα χρειαζόταν μισή ώρα για να εκδοθεί η όποια σχετική απόφαση και χωρίς κόστος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ