21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Καταπολεμώντας το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στη σημερινή Ευρώπη»

«Καταπολεμώντας το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στη σημερινή Ευρώπη»

 

Εκδήλωση με θέμα: «Η καταπολέμηση του ρατσισμού και της μη ανεκτικότητας στη σημερινή Ευρώπη» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρέσβη, Στέλιου Περράκη, της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Συμμετέχοντες ομιλητές ήταν ο Νιλς Μούιζνιεκς, απερχόμενος Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρέσβης Μίροσλαβ Πάπα, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο καθηγητής Ζαν – Πολ Λενέρ, πρόεδρος της ECRI (Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, γενικός διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νιλς Μούιζνιεκς , επισήμανε τις κυρίαρχες αρνητικές και θετικές τάσεις που γίνονται όλο και πιο δύσκολες λόγω των πολλαπλών κρίσεων.
Οσον αφορά τις αρνητικές τάσεις, σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια πληθαίνουν τα λαϊκιστικά κόμματα που πλέον καθιερώνονται.
Ο λόγος μίσους έχει μπει στο δημόσιο λόγο, ενώ παλαιότερα περιοριζόταν σε ιδιωτικές συζητήσεις και περιθωριακά κείμενα, είπε. Πλέον καταγράφονται πολλαπλασιαστικά φαινόμενα στη διάχυσή του, ενώ συμβάλλει και στη ριζοσπαστικοποίηση. Παρατήρησε πως έτσι το διαδίκτυο στην περίπτωση αυτή, ίσως να λειτουργεί υπονομευτικά για τις δημοκρατίες μας, ενώ σημαντικό θέμα είναι η ασάφεια σχετικά με τη λειτουργία των αλγορίθμων.
Στις θετικές τάσεις, ο Νιλς Μούιζνιεκς επισήμανε την ενίσχυση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, ειδικά σε χώρες της ΕΕ και την ύπαρξη σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επισήμανε ακόμη τα πολλά και γρήγορα νομοθετικά βήματα αναγνώρισης δικαιωμάτων που έγιναν σε θέματα που αφορούν τα LGBTIQ άτομα και την καταπολέμηση του ομοφοβικού λόγου.
Ο Επίτροπος επισήμανε ότι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία είναι ένα ευρύτατο φαινόμενο που απαιτεί πολύπλοκη επικοινωνία για να αντιμετωπιστεί και βέβαια οικονομικούς πόρους.
Τέλος, έκλεισε με αναφορά στην Ελλάδα, όπου επισήμανε ότι σημειώθηκε μια νίκη, όσον αφορά «το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής που υποδαύλιζε τη βία εναντίον των μεταναστών». «Μπορούμε μαζί να νικήσουμε έξυπνα και με συνέπεια», κατέληξε.
Ο πρέσβης Μίροσλαβ Πάπα, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρθηκε στο θέμα κυρίως από νομικής και θεσμικής άποψης. Οπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, το θέμα εντάσσεται στις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την αντιμετώπισή του χρειάζονται κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι θα αντιμετωπιστούν όλες οι φοβίες και ο αντισημιτισμός.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ