24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒ. Κορκίδης σε Αχτσιόγλου: «Να επανέλθουν οι βασικές αρχές των ΣΣΕ -...

Β. Κορκίδης σε Αχτσιόγλου: «Να επανέλθουν οι βασικές αρχές των ΣΣΕ – Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός»

 

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων υποστηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ για τις κλαδικές συμβάσεις σημειώνει ότι δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των μισθών, ούτε ότι η επεκτασιμότητα δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου.
Αυτά τόνισε στην προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Μία κλαδική σύμβαση δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των μισθών, ούτε η επεκτασιμότητα δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου. Σε πολλούς, μάλιστα, κλάδους της αγοράς, μία κλαδική σύμβαση δεν επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργηση».
Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, η διαιτησία και η αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Επιπλέον, υπουργός υποστήριξε ότι για να ισχυροποιηθεί η θέση της εργασίας και να αλλάξουν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, θα πρέπει να ισχύσουν τρεις βασικές προϋποθέσεις, όπως να επανέλθουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επεκτασιμότητα και αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης), να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μετά τη λήξη των μνημονίων γίνεται άρση της αναστολής της επέκτασης και επανέρχεται σε ισχύ η δυνατότητα του υπουργού να επεκτείνει την καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με την προϋπόθεση ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις που την υπογράφουν, εκπροσωπούν 51% των εργαζομένων στον κλάδο. Διευκρινίστηκε ότι για τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και τα θεσμοθετημένα τριτοβάθμια όργανα, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, η οποία επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές και από τον νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ