20.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΤη χρήση πετρελαίου ντίζελ και LNG δρομολογεί το υπουργείο Ενέργειας μετά το...

Τη χρήση πετρελαίου ντίζελ και LNG δρομολογεί το υπουργείο Ενέργειας μετά το 2020

 

Η μετατροπή πλοίων προκειμένου να χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντίζελ πλοίων ή εναλλακτικά καύσιμα, όπως το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αντί για «βαρύ μαζούτ», είναι η επιλογή που προκρίνεται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, στο 18ο Mare Forum Greece.
Οπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης στο ναυτιλιακό φόρουμ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού συμφωνήθηκε από το 2020 κανένα πλοίο να μην χρησιμοποιεί καύσιμα με περιεκτικότητα σε θείο άνω του 0,5% και από το 2025 όλα τα νεοσυσταθέντα πλοία να έχουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με το 2013.
Οι εναλλακτικές επιλογές για την επίτευξη των στόχων είναι η καύση υβριδικών καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, η εγκατάσταση «πλυντηρίων», που καθαρίζουν τους ρύπους που εκπέμπονται κατά την καύση «βρώμικου» καύσιμου, η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο άνεμος, ο ήλιος και το υδρογόνο και το ντίζελ / LNG.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταθάκης εστίασε στον ρόλο του φυσικού αερίου και περιέγραψε έργα που δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημαντική πύλη εισόδου για το LNG: τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας και τους τερματικούς σταθμούς στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη. Τέλος, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες να εξελιχθεί η Ελλάδα σε παραγωγό υδρογονανθράκων με την πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης, σχετικά με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς για Ιόνιο και Κρήτη, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς.

Ενδεκα προτάσεις για το νέο «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» από το ΤΕΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» έστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων μηχανικών ανά την Ελλάδα και το ενδιαφέρον των πολιτών, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις ενεργοποίησης του πληροφοριακού συστήματος.
Οι προτάσεις
1. Να δοθεί νέα ημερομηνία υποβολής – έναρξης υποδοχής αιτήσεων εφόσον το πληροφοριακό σύστημα είναι λειτουργικό και βεβαιωμένα έτοιμο για τον φόρτο εργασίας που θα υποδεχθεί.
2. Να υπάρξει στο ενδιάμεσο περίοδος δοκιμαστικής χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, ώστε αφενός να αποκαλυφθούν πιθανές αδυναμίες και αστοχίες και αφετέρου να εξοικειωθούν όλοι με τη νέα πλατφόρμα.
3. Να προβλεφθεί η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα με διαφορετική ημερομηνία ανά Περιφέρεια καθώς κάθε Περιφέρεια έχει διακριτό προϋπολογισμό και θα μια τέτοια κίνηση θα εξομαλύνει τη λειτουργία και θα μειώσει τον φόρτο του συστήματος.
4. Αν τα ανωτέρω δεν γίνουν εφικτά, να τροποποιηθεί ο οδηγός του προγράμματος και να προβλεφθεί, με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (καθώς η περίοδος και το ποσοστό απορρόφησης το επιτρέπει), ότι όσοι ενταχθούν κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας θα τύχουν χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί η πίεση προς τους πολίτες και τους μηχανικούς να «προλάβουν» και ο φόρτος που θα δεχθεί με την πλήρη ενεργοποίηση το πληροφοριακό σύστημα.
5. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα τα στάδιά ένταξης να διαχωριστούν σε στάδιο εγγραφής στοιχείων και καταρχήν ελέγχου επιλεξιμότητας και να ακολουθεί το στάδιο υποβολής αίτησης με αντίστοιχα κριτήρια σε επόμενη ημερομηνία (τουλάχιστον 2-3 βδομάδες μετά) ώστε να δοθεί χρόνος για την προεγγραφή στοιχείων και να αποφορτιστεί το σύστημα.
6. Να εκδοθεί το πλήρες εγχειρίδιο του συστήματος με αναλυτική περιγραφή διαδικασίας σε βήματα και απεικόνιση κάθε φόρμας. Αυτό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα είναι κακογραμμένο και ελλιπές, ενώ φαίνεται ότι έχουν παραληφθεί (άγνωστο για ποιον λόγο) σημαντικές φόρμες.
7. Να εκδοθεί αναλυτικός οδηγός ερωταπαντήσεων για σύνθετα τεχνικά θέματα όπως για την ένταξη κτιρίων με αυθαιρεσίες.
8. Κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας να είναι εμφανής – όπως και θα έπρεπε εξαρχής – ποσοτική/στατιστική ανάλυση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και κατά συνέπεια των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια.
9. Να υπάρξει από πλευράς Υπουργείων-ΕΤΕΑΝ αξιόπιστος μηχανισμός υποστήριξης των μηχανικών και των πολιτών, με τη δημιουργία helpdesk. Ενδεικτικά, άμεσα θα μπορούσε να προβλεφθεί χώρος ανακοινώσεων, ενημέρωσης και τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να υποδεχθεί το φόρτο εργασίας και ερωτήσεις.
10. Να διευκρινιστεί οριστικά από το Υπουργείο αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) – και ο ακριβής τύπος.
11. Να διευκρινιστεί το ουσιαστικό ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου». Οπως ορίζεται στο Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», Παράρτημα VI του οδηγού ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει να δηλώσει ότι το έργο «δεν αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου – κτηριακής μονάδας». Παρόλα αυτά δεν είναι σαφές που ορίζονται μέσα στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4122/2013, βασίζεται στην τρέχουσα αξία του ακινήτου και στο κόστος των επεμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ