19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλληλοϋποστήριξη αποφάσισαν Κοτζιάς, Μελεσκάνου και Ζαχάριεβα

Αλληλοϋποστήριξη αποφάσισαν Κοτζιάς, Μελεσκάνου και Ζαχάριεβα

 

Τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό στα ευρωπαϊκά θέματα εν όψει της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και τη διαμόρφωση μιας μελλοντικά διευρυμένης ΕΕ που θα διασφαλίζει τον ρόλο των μικρών και μεσαίων κρατών αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, Νίκος Κοτζιάς, Τεοντόρ Μελεσκάνου και Εκατερίνα Ζαχάριεβα αντίστοιχα, στο πλαίσιο της 10ης τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα στο Βουκουρέστι. Σχήμα που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία. Μεταξύ των βασικών μηνυμάτων ήταν η υποστήριξη των τριών χωρών στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των κριτηρίων.
Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε πρωτίστως την υποστήριξή του στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν. «Οταν μιλάμε για Ευρώπη πρέπει να σκεφτόμαστε τον τρόπο να εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στις τρεις περιόδους της σύγχρονης ιστορίας των κρατών μας στην περιοχή. «Την πρώτη περίοδο με την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, κοιτάξαμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας πάλι εδώ στα Βαλκάνια, τα δίκτυά μας τα επενδυτικά, τα τραπεζικά, τα ανθρώπινα, τα οικογενειακά. Τα 15 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα όλοι κοίταξαν πώς να ετοιμαστούν και να γίνουν κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνάντησή μας σήμερα και η δουλειά που γίνεται, επιδιώκει να συνδυάσει αυτές τις δύο περιόδους. Να γίνει όλη η περιοχή κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις με τρόπο που να είναι ωφέλιμος και στην παρουσία όλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σημείωσε.
Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, «σημαντικό ρόλο παίζουν για εμάς τα δέκα χρόνια -που κλείνουν του χρόνου- από την αρχή της Ανατολικής Γειτονίας», εκφράζοντας την ικανοποίησή για τις συμφωνίες που αποφασίστηκαν «σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, για τη στήριξη των κρατών που είναι δίπλα μας και ανήκουν στην Ανατολική Γειτονία».
«Αρα» τόνισε «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, θα βρισκόμαστε συχνά μαζί για να υλοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες μας για τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια συνεργασία τριών κρατών που έρχεται από πολύ μακριά από την ιστορία και θα πάει πολύ μακριά και στο μέλλον». Αναφέρθηκε συναφώς «στη διεθνή διάσκεψη -η δεύτερη- μαζί με τα υποψήφια κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον της Ευρώπης στις 11-12 Μαΐου. Γιατί θέλουμε το μέλλον να το φτιάξουμε μαζί. Εμείς που είμαστε κράτη – μέλη και αυτοί που έρχονται».


«Ο σημερινός διάλογος αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των κοινών στόχων και τη δυνατότητα για συντονισμένη δράση σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τεοντόρ Μελεσκάνου. Ειδικά για την ενταξιακή πορεία των κρατών των Δ. Βαλκανίων, ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τη σημασία της ατομικής αξιολόγησης των χωρών αυτών που θα βασίζεται στην τήρηση των συμφωνηθέντων κριτηρίων της ΕΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μελεσκάνου και στη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, υπογραμμίζοντας την στρατηγική σημασία της ώστε να διασφαλιστεί, όπως είπε, η σταθερή ευημερία σε αυτή την περιοχή που να σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Δήλωσε δε τη δέσμευση της χώρας του ότι θα συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας η οποία έπεται της τρέχουσας βουλγαρικής στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχήμα χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία της Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την υφιστάμενη συνέχεια επί των προτεραιοτήτων που συνδέει τη βουλγαρική με την ελληνική προεδρία στην ΕΕ μέχρι τώρα και μελλοντικά με τη ρουμανική. Υπογράμμισε δε τη σημασία της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ