21.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗH πολιτική κρίση της Ιταλίας αποδυναμώνει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση

H πολιτική κρίση της Ιταλίας αποδυναμώνει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση

 

Προβληματισμό για το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας ευρωσκεπτικιστικής και αδύναμης κυβέρνησης στην Ιταλία, που δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα, μετά το ασαφές αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, εκφράζουν πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τις απόψεις τριών εξ αυτών που γνωρίζουν καλά την Ιταλία. Του διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΕPC), Γιάννη Εμμανουηλίδη, του Σεμπαστιάν Μαϊγιάρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, και της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Αντριάνα Τσερετέλι.
«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι ακόμα ασαφές για την Ευρώπη» επισημαίνει ο διευθυντής του ΕPC, Γιάννης Εμμανουηλίδης. Η πιθανότητα να μπουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας ένα από τα δύο «ευρωφοβικά» κόμματα -το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» και η «Λέγκα»- αδιαμφισβήτητα θα δυσκολέψει τα πράγματα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό, διότι κανείς δεν γνωρίζει τί θέλουν και τί θα επιδιώξουν, σημειώνει ο ίδιος. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η νέα Ιταλική κυβέρνηση θα είναι πιο επικριτική απέναντι στην ΕΕ, σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα.
«Είτε θα έχουμε μια πολύ δεξιά κυβέρνηση που θα θελήσει να μπλοκάρει την Ευρώπη, είτε μια αδύναμη κυβέρνηση που ξαφνικά δεν θα έχει την απαραίτητη βαρύτητα. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ιταλία δεν θα είναι στο τρένο της Ευρώπης» προβλέπει ο Σεμπαστιάν Μαϊγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ. Σύμφωνα με τον Σ. Μαϊγιάρ, είναι πιθανό να έχουμε μια «βουβή» Ιταλία για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως για μερικά χρόνια, η οποία δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει τους σημαντικούς προσανατολισμούς της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ