13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΣε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στις 15 Μαρτίου 2018 στο ΔΕΕ η προσφυγή της Κομισιόν

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2018, κάνει δεκτή την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς και υπαγάγει την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικά Ναυπηγεία» (ΕΝΑΕ) στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης σύμφωνα το νόμο 4307/2014.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει της συζήτησης, στις 15 Μαρτίου 2018, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.
Η απόφαση ορίζει τον ειδικό διαχειριστή που αναλαμβάνει μέσα σε διάστημα ενός έτους να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του. Οπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, η ειδική διαχείριση συνιστά μια οργανωμένη από το νόμο διαδικασία, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του έχοντος πτωχευτική ικανότητα οφειλέτη, για τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του.
Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, πρωταρχικός σκοπός του παραπάνω νόμου είναι η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης, ώστε μέσω αυτής να αποφευχθεί η απαξίωση της επιχείρησης και να επιτευχθεί μέσω της μεταβίβασης του ενεργητικού της η συνέχιση της λειτουργίας της.
Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς τους πιστωτές που κατέθεσαν την αίτηση ανέρχονται προς το μεν ελληνικό Δημόσιο σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ., ενώ προς την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία υπενθυμίζεται ότι είναι τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας και οδηγήθηκαν υπό την μέχρι σήμερα διοίκηση σε απόλυτο μαρασμό.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία υπαγωγής της ΕΝΑΕ Α.Ε. σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κινήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην περί κρατικών ενισχύσεων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το ΔΕΕ ήδη από το 2008 και η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί.
Από το 2011, με ευθύνη της ΕΝΑΕ Α.Ε., το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές, ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται αποδοχές και άλλες αξιώσεις). Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν 650 εργαζόμενοι.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ