18.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΚωνσταντίνος Δ. Περρίκος: Η βιογραφία ενός ήρωα

Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος: Η βιογραφία ενός ήρωα

 

Για το βιβλίο των Παντελή Βατάκη, Κωνσταντίνου Λαγού και Βασίλη Φίλια «Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος (1905-1943) Η βιογραφία ενός ήρωα» (εκδόσεις Μένανδρος – Οµήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου) θα μιλήσουν οι ίδιοι οι συγγραφείς.
Ο Παντελής Βατάκης είναι Σμήναρχος Π.Α. και ο Κωνσταντίνος Λαγός Ιστορικός – Καθηγητής Σχολής Ικάρων.
Οι συγγραφείς ανατρέχοντας σε ποικίλες γνωστές και άγνωστες πηγές, αρχεία και μαρτυρίες, κατορθώνουν να παραδώσουν ένα κατά τεκμήριο αντικειμενικό έργο, φέρνοντας στο φως τη σπάνια προσωπικότητα, τη ζωή, τη δράση και την ανεκτίμητη προσφορά στο Εθνος, του αξιωματικού της Ελληνικής Αεροπορίας Κωνσταντίνου Περρίκου (1905-1943), κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής.
Η αναδιοργάνωση της Πολεμικής Αεροπορίας τη δεκαετία του ‘30, υπήρξε η αφετηρία του αγώνα του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο οδήγησε στην απόταξή του το 1935. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον νέο πολιτικό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και υπήρξε ένας από τους πρώτους και κύριους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέσω των οργανώσεών του, «Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών» (ΣΣΝ) και κυρίως την «Πανελλήνιος Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ).
Η πολύπλευρη αντιστασιακή δράση του Περρίκου και των συναγωνιστών του, συμπεριλάμβανε την έκδοση δύο αξιόλογων παράνομων εφημερίδων -τη «Μεγάλη Ελλάς» και τη «Δόξα»- την εκτύπωση προκηρύξεων, την αναγραφή συνθημάτων και τη συμμετοχή τους σε μαζικές αντικατοχικές εκδηλώσεις. Ομως, πιο σημαντικές ήταν οι δυναμικές ενέργειες εναντίον των Κατακτητών και των συνεργατών τους, όπως κατασκοπεία, μετάδοση πληροφοριών στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και κυρίως σαμποτάζ.
Το αποκορύφωμα της αντιστασιακής δράσης του Κ. Περρίκου υπήρξε η επιτυχής εκτέλεση του πρώτου σοβαρού αντιστασιακού σαμποτάζ σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η ανατίναξη της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ, στην καρδιά της Αθήνας, την 20η Σεπτεμβρίου 1942, ενίσχυσε το ηθικό του Αντιναζιστικού Αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αντιστοίχως επέφερε την πτώση του ηθικού των κατακτητών.
Για τον Βασίλη Φίλια
Δυστυχώς, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο πρώην Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Βασίλης Φίλιας απεβίωσε στις 13 Φεβρουαρίου, 12 μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και την παρουσίασή του στην Παλαιά Βουλή. Στην εκδήλωση αυτή διαβάστηκε μήνυμά του, στο οποίο κατέληγε: «Προσωπικά αισθάνομαι ανεξίτηλο χρέος σε ανθρώπους σαν τον Περρίκο, διότι από αυτούς έμαθα να μην φοβάμαι και να θεωρώ τώρα που η ζωή μου βαδίζει προς το τέλος, ότι η μεγαλύτερη προδοσία που μπορεί να κάνουμε απέναντι στον εαυτό μας, είναι να μην εκπληρώσουμε το καθήκον μας και να συμβιβαστούμε, αρνούμενοι τα βασικά µας «πιστεύω»».
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, ώρα 19:30, στο Αρχείο Πολέμου.
Για περισσότερες πληροφορίες: διδα. Μάκα Ντοκχνάτζε, τηλέφωνο 210-8676390, κινητό 69-98088220, email afreris@wararchivegr.org.
Αρχείο Πολέμου: Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, τηλ. 210 8676390, ιστότοπος: www.wararchivegr.org.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ