16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑMoody’s: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο μονάδες

Moody’s: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο μονάδες

 

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Moody’s. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β3 από Caa2, διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.
Ο διεθνής οίκος σημειώνει σε ανακοίνωσή του τους λόγους πάνω στους οποίους στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας:
Συγκεκριμένα αναφέρει:
α) Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις τράπεζες.
β) Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.
γ) Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων
Σε ζήτηση είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σήμερα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν μετά την αναβάθμιση το βράδυ της Τετάρτης από τον οίκο Moody’s.
Η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε πρόσφατα και από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον S&P Global και τον Fitch, αλλά ο Moody’s αναμενόταν να προχωρήσει αργότερα στην επανεξέταση του αξιόχρεου της χώρας. «Ηρθε ως έκπληξη όσον αφορά τον χρόνο – αλλά το συνολικό αφήγημα για το αξιόχρεο και της οικονομίας της Ελλάδας είναι σε τροχιά», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε 14 μονάδες βάσης στο 4,34%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε έως και 35 μονάδες βάσης στο 1,51%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών.
Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούσαν 1 έως 2 μονάδες βάσης γενικά, μετά την ανακοίνωση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μειώθηκε τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωναν νωρίτερα λόγω των νέων φόβων αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, αλλά παρέμεινε υψηλός, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ