12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕνα έτος από την ίδρυση του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ)

Ενα έτος από την ίδρυση του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ)

 

«Ολοι γνωρίζουμε ότι το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) δημιουργήθηκε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και σε μία ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία. Η ίδρυση του ΤΜΕΔΕ δεν ωφέλησε μόνο τον κλάδο μας, αλλά, πρωτίστως, την ελληνική οικονομία. Επιθυμούμε και εργαζόμαστε, έτσι ώστε το ΤΜΕΔΕ να καταστεί ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής των επιχειρηματικών δράσεων των μελών του, αλλά και φυσικά να διευρύνουμε τις συνέργειες με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, ισχυροποιώντας και αναδεικνύοντας περαιτέρω τον νέο μας φορέα».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Ιδρυση – Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του ΤΜΕΔΕ. Παράλληλα, ανέφερε τους τέσσερις στόχους που υλοποίησε η διοίκηση μέσα στο 2017.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο κ. Μακέδος ανέλυσε τον πρώτο άξονα, που ήταν η ίδρυση του ΤΜΕΔΕ. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης έγιναν διάφορες ενέργειες, όπως η απογραφή περιουσιακών στοιχείων και η έγκριση καταστατικού λειτουργίας, η διαμόρφωση λειτουργικού οργανογράμματος, η δημιουργία Επενδυτικής Επιτροπής και Επιτροπών Διακινδύνευσης και Εσωτερικού Ελέγχου, η σύσταση Κανονισμών Εσωτερικής Λειτουργίας, Οικονομικής και Λογιστικής Οργάνωσης, η κατάρτιση προϋπολογισμού 2017, βάσει Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, καθώς και η διασφάλιση λειτουργίας υπηρεσιών ΤΜΕΔΕ, μέσω 39 υποκαταστημάτων, που υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, ο δεύτερος άξονας ήταν η διασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας του Ταμείου για 31.000 μέλη-πιστούχους μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, που συμμετέχουν σε περισσότερες από 6.000 τεχνικές εταιρείες.
Τον τρίτο άξονα αποτέλεσε η μετάβαση του Ταμείου στην ψηφιακή εποχή. Οπως επισημάνθηκε, στο πλαίσιο της συνάντησης με δημοσιογράφους, στις 17 Ιουλίου 2017 λειτούργησε η υπηρεσία ψηφιακής έκδοσης εγγυητικών επιστολών, ενώ την 1η Οκτωβρίου 2017 προχώρησε ο μετασχηματισμός τού φορέα σε πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, με τις νέες υπηρεσίες e-Πρωτόκολλο, e-Εγγυητικές και e-Εγκυρότητα.
Τέλος, ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν οι υπηρεσίες του Ταμείου. Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας & Περιβάλλοντος (ΣΔΠΠ) του ΤΜΕΔΕ για τις κεντρικές υπηρεσίες του Ταμείου, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015 και ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2015. Οπως σημειώθηκε, οι εγγυητικές γίνονται πλέον δεκτές στα προγράμματα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.
Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2018, ο κ. Μακέδος τις συνόψισε, ως εξής: «Ολοκλήρωση όλων των ψηφιοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επίπεδο mobile εφαρμογών, εκσυγχρονισμό, αλλά και εξορθολογισμό του κανονισμού εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας, εξωστρέφεια και διεθνή αξιολόγηση του ΤΜΕΔΕ, μέσω της συμμετοχής του στον ευρωπαϊκό φορέα εγγυοδοσίας AECM, αναβάθμιση και περαιτέρω στελέχωση της Επιτροπής Διακινδύνευσης (risk Analysis) και των Επιτροπών Επενδύσεων και Εσωτερικού Ελέγχου, ψηφιοποίηση του αρχείου των παλαιών έγγραφων εγγυητικών και υπαγωγή τους στο ενιαίο ψηφιακό σύστημα, διερεύνηση της αντασφάλισης των εγγυήσεων, ανάπτυξη κλάδων ειδικών ασφαλιστικών παροχών των πιστούχων μας στους τομείς υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες, προσαρμοσμένα στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού και διερεύνηση δράσεων-έργων ΕΣΠΑ για περαιτέρω προώθηση της πιστοδοσίας και συγκέντρωση αναπτυξιακών κεφαλαίων».
«Ταυτόχρονα, αξιοποίηση και ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που αντλούμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με δράσεις όπως η φιλοξενία στο κτίριο του ΤΜΕΔΕ της μεγαλύτερης τεχνικής βιβλιοθήκης της χώρας, της βιβλιοθήκης του ΤΕΕ, η προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με το εμβληματικό κτίριο του Ταμείου, η διάθεση των χώρων εκδηλώσεων του βραβευμένου αρχιτεκτονήματος στον τεχνικό κόσμο για εκδηλώσεις και πολιτιστικές χρήσεις, η ίδρυση και η λειτουργία επιστημονικού ινστιτούτου από κοινού με το ΤΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Μακέδος.

Ο Πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Μακέδος

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ