17.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕνα εξωτικό πολυθέαμα από την Ιαπωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ενα εξωτικό πολυθέαμα από την Ιαπωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Με μελωδίες και χρώματα από την Οκινάουα, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας, θα πλημμυρίσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέσα από ένα εξωτικό πολυθέαμα από τη χορευτική ομάδα «IZENA-no-KAI» που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα θα παρουσιάσει μια πολυδιάστατη παράσταση με φολκλορικούς χορούς Ryukyu και εντυπωσιακά κοστούμια, τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου (στις 20:00), στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου.
Ο χορός Ryokyu από την Οκινάουα και τις νήσους Αμάμι έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ryokyu κατά τον 15ο αιώνα. Η τέχνη του χορού χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφθαναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα, χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Εντο (σημερινό Τόκιο) και Σατσούμα, για να ψυχαγωγήσουν τους Σόγκουν (στρατιωτικοί ηγέτες). Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.), ο χορός συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους.
Τα μέλη της ομάδας «IZENA-no KAI» αφηγούνται, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεων τους, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών στα χωράφια κάτω από τον καυτό ήλιο ή των ψαράδων που υμνούν τους θεούς για μια πλούσια συγκομιδή και καλοτυχία και που μιλούν για την ολάνθιστη τροπική φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα.
Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες – κλασικές και νέες – ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες, άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας. Το χορευτικό τοπίο συμπληρώνουν μεταξένια κιμονό, πολύχρωμες μάσκες, καστανιέτες από μπαμπού, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο, μικρά παραδοσιακά τύμπανα και ψάθινα καλάθια.
Η ομάδα χορού «IZENA-no-KAI» ιδρύθηκε το 1988 στην Ιαπωνία με σκοπό τη διάδοση της τέχνης του παραδοσιακού χορού της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι. Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της, η ομάδα έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας φολκλορικούς χορούς σε παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Κορέα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία. Οι χορογράφοι της φημίζονται τόσο για την διατήρηση της παράδοσης όσο και για την ευρηματικότητά τους.
Σήμερα, καθώς πλησιάζουμε προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, η χορευτική ομάδα προετοιμάζεται για την ευρύτερη διάδοση της κουλτούρας της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι σε όλο τον κόσμο.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς «Γέφυρες» (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) / 10 ευρώ / 15 ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ