21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντική πτώση των κινεζικών άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό το 2017

Σημαντική πτώση των κινεζικών άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό το 2017

 

Οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό (ODI) μειώθηκαν σημαντικά το 2017, εν μέσω προσπαθειών της κυβέρνησης να περιορίσει παράλογες επενδύσεις. Οι Κινέζοι επενδυτές διέθεσαν πέρυσι συνολικά 120 δισ. δολάρια για 6.236 επιχειρήσεις σε 174 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου (MOC).
Η πτώση σε σχέση με το 2016 ανήλθε σε 29,4%, περιοριζόμενη κάπως σε σχέση με τη μείωση 33,5% στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. Ο Χαν Γιονγκ, αξιωματούχος του MOC, είπε ότι «περιορίσθηκαν οι παράλογες επενδύσεις στο εξωτερικό». Τον Δεκέμβριο, οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν 49% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 μετά τη βουτιά 34,9% που σημείωσαν τον Νοέμβριο. Δεν αναφέρθηκαν νέες επενδύσεις σε ακίνητα, αθλητικές δραστηριότητες ή διασκέδαση τους δύο τελευταίους μήνες.
Οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν ταχεία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αναφέροντας μία «παράλογη τάση» τους, οι κινεζικές Αρχές έθεσαν αυστηρότερους κανόνες και συμβούλευσαν τις εταιρείες να παίρνουν πιο προσεκτικά τις επενδυτικές αποφάσεις τους. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό το 2017 κατευθύνθηκαν κυρίως στις μισθώσεις και τις εμπορικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο, καθώς και τους τομείς της τεχνολογίας πληροφορικής.
Οι επενδύσεις σε χώρες του δρόμου του μεταξιού (Belt and Road) ενθαρρύνθηκαν. Πέρυσι, οι κινεζικές επενδύσεις στις χώρες αυτές ανήλθαν σε 14,36 δισ. δολάρια, αντιστοιχώντας στο 12% του συνόλου, έναντι 8,5% το 2016.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ