19.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕυρώ: Σε νέο υψηλό επίπεδο τριετίας

Ευρώ: Σε νέο υψηλό επίπεδο τριετίας

Στα 1,23 δολάρια

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο τριετίας σήμερα (σ.σ. Δευτέρα), καθώς η αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενισχύει τις προσδοκίες για μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ενώ η πιθανότητα ενός φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έδωσε επίσης ώθηση στην εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.
Το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε στα 1,2227 δολάρια, που είναι η υψηλότερη ισοτιμία από τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει το μεγάλο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Στη συνέχεια, το ευρώ ανατιμήθηκε περαιτέρω στα 1,2280 δολάρια.
Με τις ενδείξεις βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης να είναι ορατές στον κόσμο γενικά και την Ευρώπη ειδικότερα, οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς για τις μετοχές έκαναν άλμα σε νέα υψηλά επίπεδα, παρά το ότι οι επενδυτές προεξοφλούν τώρα την απόσυρση της μεγάλης στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Την άποψη αυτή ενίσχυσαν περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα τα πρακτικά των συζητήσεων στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της μπορεί να ετοιμάσουν σύντομα το έδαφος για τον περιορισμό της στήριξης.
Δεν είναι μόνο η ΕΚΤ, από την οποία αναμένεται περιορισμός της νομισματικής στήριξης: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, έδωσε μία θετική άποψη για την οικονομία της χώρας του και για τον πληθωρισμό, στέλνοντας το γεν σε υψηλό επίπεδο 4μήνου έναντι του δολαρίου. «Το τελευταίο στήριγμα για το ευρώ ήρθε ξεκάθαρα από την αισιοδοξία ότι η γερμανική κυβέρνηση κινείται προς μία συμφωνία για μία κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε οικονομολόγος της Investec.
Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης δίνουν τώρα πιθανότητα 70% για μία αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους, από 50% πριν από μία εβδομάδα. Η ισχύς του ευρώ ώθησε τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα λίγο χαμηλότερα, καθώς οι εξαγωγικές εταιρείες υπέστησαν πλήγμα από την ανατίμηση του νομίσματος. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών του MSCI εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα στη διάρκεια της νύχτας και ο MSCI για την περιοχή της Ασίας (πλην της Ιαπωνίας) σημείωσε νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ