21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦ. Μογκερίνι: «Τα δώδεκα σημεία του 2017 που πρέπει να κρατήσουμε για...

Φ. Μογκερίνι: «Τα δώδεκα σημεία του 2017 που πρέπει να κρατήσουμε για το 2018»

 

Δώδεκα θετικά σημεία του 2017, τα οποία πρέπει να συνεχιστούν και το 2018, ξεχώρισε η Υπατη Αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια από τις πρώτες αναρτήσεις της για τη νέα χρονιά στο twitter.
Η Υπατη Αρμοστής της ΕΕ αρχίζει με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, τονίζει ότι στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η ΕΕ επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην πολυμερή διπλωματία και στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, σε μια στιγμή που αμφισβητούνται και η εξωτερική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου ενισχύει τις αβεβαιότητες και καταλήγει στην αποδοτική συνεργασία της ΕΕ με τους γείτονες της Α. Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ως τη μακρινή Μιανμάρ και τα πάθη των Ρονχίνγκια.
Τα δώδεκα σημεία που πρέπει να κρατήσουμε:
Επανεκκινούμε την Ευρώπη αρχίζοντας από την άμυνα
Στις 25 Μαρτίου του 2017 γιορτάσαμε τα εξηκοστά γενέθλια της ΕΕ και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυσή της με τις αποφάσεις για την Ευρώπη της Αμυνας του Δεκεμβρίου. Ανακοινώσαμε τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στην άμυνα καθώς και ένα πακέτο μέτρων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας και της ισχυρότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη γίνεται πιο αυτόνομη και πιο αξιόπιστο σημείο αναφοράς για τους εταίρους της.
Δουλεύουμε μαζί με την Αφρική για τους μετανάστες
Μια στιγμή που συνοψίζει χιλιάδες ιστορίες: τον περασμένο Νοέμβριο, στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού συγκαλέσαμε την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ενωσης με τους πρωθυπουργούς των χωρών μας. Ηταν μια ένδειξη ότι η συνεργασία μας αποτελεί προτεραιότητα και μάλιστα ε όλους τους τομείς. Αυτό περιλαμβάνεται την κοινή δουλειά μας να σώσουμε τις ζωές των μεταναστών. Λίγους μήνες πριν εγκαινιάσαμε το μεγαλύτερο σχέδιο επενδύσεων που έχει υπάρξει ποτέ για την Αφρική. Χάρη στη δουλειά μας το 2017 μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, αρχίσαμε να βοηθάμε για την επιστροφή των μεταναστών στην πατρίδα τους από τα κέντρα κράτησης της Λιβύης, εθελοντικά. Στο Αμπιτζάν ενώσαμε τις δυνάμεις μας με μια κοινή δύναμη κρούσης της ΕΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και του ΟΗΕ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επέστρεψαν με πρακτική βοήθεια για να ξαναχτίσουν μια νέα ζωή.
Τα Βαλκάνια στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση
Δεν ηταν εύκολη χρονιά για τα Βαλκάνια. Επισκέφθηκα τις έξι πρωτεύουσες της περιοχής σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές. Σήμερα χάρη σε τολμηρές αποφάσεις και πολλή δουλειά που κάναμε μαζί οι περισσότερες κρίσεις έχουν επιλυθεί.
Η πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις ξαναξεκίνησε και η πυξίδα της ευρωπαϊκής ενσωμάτησης δείχνει το δρόμο. Το 2018 θα είναι κρίσιμη χρονιά για να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτή την πορεία μη αναστρέψιμη. Αυτό θα έχει σημαντικά αποτελέσματα όχι μόνον για την περιοχή αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Ευρωπαϊκή Ημέρα στα Ηνωμένα Εθνη
Αυτή τη χρονιά τα θεμέλια της πολυμερούς συνεργασία και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητήθηκαν.
Η ΕΕ έγινε ο αναγκαίος πυλώνας στήριξης του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς διπλωματίας και του συνολικού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Για τον λόγο αυτό γιορτάσαμε την Ημέρα της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ενότητας, την 9η Μαΐου For 9th, στη Νέα Υόρκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και με τον ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ηταν μια κίνηση για να δείξουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του Χάρτη και για να κάνουμε σαφές ότι η συνεργασία μας θα παραμείνει ουσιαστική για μας τους Ευρωπαίους.
Υποστήριξη της συμφωνίας με το Ιράν
Ηρθε μια δύσκολη στιγμή για την πολυμερή συνεργασία μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μην επικυρώσει ξανά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στο Κογκρέσο.
Κατά την υπουργική εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο προήδρευσα στη συνάντηση των χωρών που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία. Αναγνωρίσαμε ακόμη μία φορά ότι το Ιράν εφαρμόζει τη συμφωνία, όπως πιστοποιήθηκε εννιά φορές από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η ΕΕ ως πολυμερής και αξιόπιστη δύναμη θα συνεχίζει να εργάζεται για την εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές.
Μια ενωμένη Ευρώπη στο θέμα της Ιερουσαλήμ
Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια ένας ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τον Δεκέμβριο η προσοχή έπεσε στην ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Η ευρωπαϊκή απάντηση ήταν καθαρή και ενιαία: πιστεύουμε ότι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα των δύο κρατών. Η Δ. Ιερουσαλήμ για το κράτος του Ισραήλ και η Α. Ιερουσαλήμ για το κράτος της Παλαιστίνης.
Ολοι μαζί και οι 28 υπουργοί Εξωτερικών το επαναλάβαμε αυτό στον Μπένζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες.
Σ αυτή τη βάση είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, μαζί με το Κουαρτέτο και τους Αραβες εταίρους μας, ώστε να καθίσουν όλοι οι παίκτες στο ίδιο τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνες τις ημέρες ήρθαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ακόμη μια φορά η Ενωση αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους εταίρους μας.
Η πρώτη εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής
Οι πρώτοι ενενήντα αξιωματικοί της λιβυκής ακτοφυλακής εκπαιδεύτηκαν από αξιωματικούς της Επιχείρησης Sophia.
Ως τον περασμένο χρόνο χιλιάδες άνθρωποι πνίγονταν στα λιβυκά χωρικά ύδατα όπου τα πλοία μας δεν μπορούν να εισέλθουν. Χάρη στη συνεργασία μας με τη Λιβύη, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε σημαντικά.
Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να αποκτήσει η Λιβύη επαγγελματικές δυνάμεις ασφαλείας, καλά εξοπλισμένες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για το μέλλον της Συρίας
Στις αρχές Απριλίου συναντηθήκαμε με τα Ηνωμένα Εθνη, όλη η διεθνής κοινότητα στις Βρυξέλλες για να εργαστούμε για το μέλλον της Συρίας και της περιοχής. Μια νύχτα πριν, σημαδεύτηκε από τις πιο τραγικές στιγμές του πολέμου: τη χημική επίθεση στην επαρχία του Ιντλίμπ. Οταν ο κόσμος εργάζεται για την ειρήνη, οι εχθροί αντιδρούν με ακόμη μεγαλύτερη βία, αλλά στις Βρυξέλλες η παγκόσμια κοινότητα δήλωσε ξανά ότι η ειρήνη στη Συρία μπορεί να έρθει μόνον μέσα από πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Την άνοιξη θα φιλοξενήσουμε τη δεύτερη διάσκεψη ως μέρος της «διαδικασίας των Βρυξελλών» για το μέλλον της Συρίας για να στηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Σύνοδος κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στις Βρυξέλλες
Μετά από ένα χρόνο αποδοτικής συνεργασίας, τον περασμένο Νοέμβριο υποδεχθήκαμε στις Βρυξέλλες τους έξι εταίρους μας της Α. Ευρώπης – Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας ήταν απελευθέρωση της βίζας για τους Ουκρανούς και τους Γεωργιανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ, Συνολική και Ενισχυμένη Εταιρική Συμφωνία με την Αρμενία. Στις Βρυξέλλες συμφωνήσαμε σε 20 πρακτικά πρότζεκτς με στόχο να υλοποιηθούν ως το 2020, ώστε να βελτιωθεί η ζωή όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Για τη νεολαία, με τη νεολαία
Είχα πάρα πολλές συναντήσεις με νέους ανθρώπους αυτή τη χρονιά. Είναι πάντα θετικό και ουσιαστικό να ακούς τις ιδέες τους, την κριτική, τις προτάσεις τους.
Σε πολλά μέρη του πλανήτη, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό είναι κάτω των 30 ετών. Είναι αδύνατον να ανταποκριθείς στις ανάγκες μιας χώρας χωρίς τη συμβολή και την ενέργειά τους. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των νέων ανθρώπων από την ΕΕ, την Α. Ευρώπη, τη Μεσόγειο, το Σαχέλ, την Αφρική και την Ασία και εργαζόμαστε μαζί τους για να γίνουν οι προτάσεις τους πράξη.
Η φωνή των προσφύγων Ροχίνγκια
Τον Νοέμβριο επισκέφθηκα το Μπαγκλαντές και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια, οι οποίοι έχουν διαφύγει από τη Μιανμάρ.
Συνάντησα μικρά παιδιά που είχαν την ευθύνη για ακόμη μικρότερα, γυναίκες που υπέφεραν από ανείπωτη βία.
Για να βοηθήσω σε μια συμφωνία συνάντησα τον πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές, Σείχ Χασίνα και την επομένη στη Μιανμάρ, την πολιτική ηγέτη, Αούγκ Σαν Σούου Κίι. Ενθαρρύναμε μια συμφωνία μεταξύ Μπανγκλαντές και Μιανμάρ που ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά οι Ασιάτες εταίροι μας ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν σ’ εμάς.
Η υπόθεση των παιδιών-στρατιωτών της Κολομβίας
Πρόκειται για πολύ νεαρούς άνδρες και γυναίκες που έζησαν τον πόλεμο στο πετσί τους ως παιδιά-στρατιώτες και βλέπουν τώρα το μέλλον της χώρας τους με εμπιστοσύνη στην ειρήνη. Τους συνάντησα τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες σε μια από τις πολλές στιγμές που αφιερώσαμε στη Λ. Αμερική.
Αμέσως μετά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και του κινήματος FARC, η ΕΕ έδωσε πολιτική και οικονομική υποστήριξη για τη συμφιλίωση και ανάκαμψη της χώρας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ