20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ2018: «Χρονιά της αυστριακής ταυτότητας»

2018: «Χρονιά της αυστριακής ταυτότητας»

Μία σειρά σημαντικών ιστορικών επετείων που πρόκειται να τιμήσει εφέτος η Αυστρία, με πολλές εκδηλώσεις στη διάρκεια του, αναμένεται να αναδείξουν το 2018 σε μια «Χρονιά της αυστριακής ταυτότητας».
Σε ακριβώς αυτές τις επετείους επικεντρώθηκε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του, που ήταν το πρώτο στην εξαετή θητεία του, παρά το γεγονός πως ο ίδιος είχε εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα ήδη στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 – στον επαναληπτικό (τρίτο) γύρο των πλέον παράδοξων προεδρικών εκλογών -, αλλά η ορκωμοσία του έγινε τελικά μόλις στις 26 Ιανουαρίου του 2017.
«Οι μεγάλες, φωτεινές στιγμές θα γιορταστούν με αξιοπρέπεια, ωστόσο δεν επιτρέπεται να ξεχνούμε ποτέ και τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν στο τηλεοπτικό διάγγελμα του, παρουσία 22 μαθητών, τους οποίους είχε ειδικά προσκαλέσει στο προεδρικό μέγαρο, στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη.
Η Αυστριακή Δημοκρατία γιορτάζει εφέτος την 100η επέτειο από την ίδρυση της, στις 12 Νοεμβρίου του 1918, όταν, όπως παρατήρησε ο Αυστριακός Πρόεδρος στο διάγγελμα του, «ελάχιστοι άνθρωποι θεωρούσαν ως εφικτό ότι αυτή θα μπορούσε να επιβιώσει, πολύ δε λιγότερο ότι θα εξελισσόταν σε μία τόσο όμορφη και επιτυχημένη χώρα, που είναι σήμερα».
Εφέτος συμπληρώνονται όμως και 80 χρόνια από την προσάρτηση της Αυστρίας στον γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, και, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, «ας θυμηθούμε πως στη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας Αυστριακοί και Αυστριακές υπήρξαν θύματα και θύτες, και αυτή η ανάμνηση πρέπει να μας κρατά άγρυπνους».
Ο ίδιος, ζητώντας με έμφαση να μην επιτραπεί ποτέ πια μια επιστροφή του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του καταστρεπτικού εθνικισμού, σημείωσε ως σημαντική τη συμπλήρωση εφέτος 70 χρόνων από τη Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σημαδιακό θα είναι για την Αυστρία το 2018, καθώς, στο δεύτερο εξάμηνο του, πρόκειται να ασκήσει για τρίτη φορά από την ένταξη της (την 1η Ιανουαρίου 1995) την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Eνωση, όπου, όπως παρατήρησε ο Αυστριακός Πρόεδρος, «μπορούμε να εργαστούμε ως γεφυροποιοί για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις».
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «οι Αυστριακοί στη μεγάλη πλειονότητά τους υποστηρίζουν μία Ενωμένη Ευρώπη».
Ενόψει των σημαντικών επετείων, ο ίδιος τόνισε επιπλέον πως το μέλλον είναι οι νέοι και για τον λόγο αυτό προσκάλεσε 22 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 7 και 15 χρόνων, να παραβρεθούν συμβολικά κατά την εκφώνηση του πρώτου πρωτοχρονιάτικου διαγγέλματος του.
Και αυτό, καθώς ο Αυστριακός Πρόεδρος θεωρεί πως οι ενήλικες αρκετά μπορούν να μάθουν από τους νέους και, όπως οι νέοι αντιμετωπίζουν τελείως αυτονόητα το «καινούριο» και τις «αλλαγές», αυτό θα πρέπει να κάνουν επίσης και οι μεγαλύτερης ηλικίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ