Συνεργασία Κομισιόν και εταίρων για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

 

Τη συνεργασία τους για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας της ΕΕ, υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι της ΕΕ.
Πριν από την τελετή υπογραφής, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή ένταξη των νεοεισερχόμενων, και ιδίως των προσφύγων, είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν νωρίτερα στην αγορά εργασίας.
Ολοι οι φορείς -δημόσιοι και ιδιωτικοί- πρέπει να καταβάλουν τις προσπάθειες που τους αναλογούν για την επιτυχή ένταξη των προσφύγων, και αυτός είναι ο λόγος που επιθυμούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού με τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους για να καταστήσουμε τη συνεργασία αυτή πρότυπο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε η μετανάστευση να καταστεί πραγματική ευκαιρία για όλους, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινωνίες μας.
Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, στην τελετή υπογραφής της «Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης για την Ενταξη». Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Δεν είναι εύκολο να συζητάει κανείς αυτήν την περίοδο σχετικά με την ένταξη. Οταν κάποιοι εστιάζουν μόνο στο πως θα αποκλείσουν ανθρώπους, κλείνοντας τα σύνορα και αποδομώντας την έννοια της αλληλεγγύης, η συζήτηση για την ένταξη φαντάζει ως πολυτέλεια, ως κάτι που δεν είναι απαραίτητο.
Ο τρόπος αυτός σκέψης είναι λανθασμένος, και δεν έχουμε περιθώριο να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Οσοι βρισκόμαστε στην αίθουσα αυτή, είμαστε πεπεισμένοι ότι η επένδυση στην ένταξη συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης. Η πιο σημαντική αποστολή που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να πεισθούν και άλλοι για τη σημασία της ένταξης.
Η μετανάστευση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τον 21ο αιώνα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ένταξη όλων των μεταναστών, και όχι μόνο των προσφύγων, έχει καίρια σημασία για τη συνοχή των κοινωνιών μας.
Επιπλέον, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει και θα χρειαστεί άτομα υψηλών δεξιοτήτων από το εξωτερικό. Για να αποδώσει αποτελέσματα η νόμιμη μετανάστευση και η ένταξη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, πρέπει να διασφαλίσουμε τη συμβολή όλων των ενδιαφερομένων μερών».
Η επίτροπος Απασχόλησης, Μάριαν Τίσεν, πρόσθεσε ότι ο καλύτερος δρόμος για την κοινωνική ένταξη είναι μέσω της αγοράς εργασίας. «Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Λούκα Βιζεντίνι, ΓΓ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), εξέφρασε την ελπίδα, η συνεργασία με την Επιτροπή, να δώσει ώθηση σε αποτελεσματικές δράσεις και να απελευθερώσει τις δυνατότητες για έμπρακτη στήριξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, ώστε να μην εστιάζει αποκλειστικά στην ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων, αλλά στη μεγαλύτερη αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων (Business Europe), δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, πολλοί πρόσφυγες έχουν αποκτήσει το δικαίωμα διαμονής στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να υποστηριχθούν στις προσπάθειές τους, ώστε να καταστούν το ταχύτερο δυνατόν ενεργοί στην αγορά εργασίας. Για να μπορέσουν η Ευρώπη και τα κράτη – μέλη της να ανταποκριθούν στις κοινωνικές αξίες μας, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτύχουν αποτελέσματα. Ο ρεαλισμός θα πρέπει να υπερισχύει κατά την προσαρμογή των νομικών πλαισίων, ούτως ώστε να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να προσλαμβάνουν πρόσφυγες».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *