12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕνα μπαζάρ στην Αθήνα στέλνει το πνεύμα των Χριστουγέννων στην Ουγκάντα

Ενα μπαζάρ στην Αθήνα στέλνει το πνεύμα των Χριστουγέννων στην Ουγκάντα

Κάθε Χριστούγεννα σε ένα χωριό της Ουγκάντα, το Μόντε, στήνεται μια μεγάλη γιορτή από νωρίς το πρωί μέχρι να πέσει η νύχτα. Στο σχολείο του χωριού, όπου φιλοξενούνται 1.600 παιδιά, κάθονται όλοι μαζί σε ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά, καραμέλες, γλυκά, αγάπη, ενθουσιασμό, αθωότητα και προσμονή για την καινούργια χρονιά με επίτιμο καλεσμένο, τον Αγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα, χαμόγελα, παιχνίδια.
Οπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Γιαννικόπουλος, ένας εκ των διοργανωτών του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ για την ενίσχυση του σχολείου στο χωριό Μόντε «ένας αφρικανός ορθόδοξος ιερέας, ο πάτερ Αντώνιος Μουτιάμπα, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, είναι αυτός που έχει φτιάξει αυτή τη δομή με τους ξενώνες και το σχολείο».
Ο πατέρας Αντώνιος έχει ζήσει 20 χρόνια στην Ελλάδα, και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννικόπουλος «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος σπούδασε γεωπονική, έγινε ιερέας και αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο του και να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Ο πάτερ Αντώνιος ετοιμάζει κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αυτό το εορταστικό γεύμα για τα παιδιά που διαμένουν στο σχολείο. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να στέλνουμε κάποια χρήματα ως βοήθεια για να γίνεται αυτή η γιορτή».
«Φέτος στόχος μας είναι να συγκεντρωθούν χρήματα, ώστε να ολοκληρωθεί ο ξενώνας των απροστάτευτων κοριτσιών στο Μόντε, τα οποία είτε έχουν κακοποιηθεί είτε έχουν χάσει τους γονείς τους από κάποια ασθένεια και είναι μόνα. Προσπαθούμε να φιλοξενηθούν εκεί, γύρω στα 60 κορίτσια και να έχουν τροφή, εκπαίδευση, στέγη», λέει.
Ο Γιάννης Γιαννικόπουλος πηγαίνει επί 8 συναπτά χρόνια σε αυτό το χωριό κι όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «από την πρώτη φορά που είχα πάει με τους Γιατρούς του Κόσμου ως φωτογράφος σε μια διερευνητική αποστολή, το αγάπησα αμέσως. Είναι μια μικρογραφία της Αφρικής και προσπαθούμε με τις μικρές μας δυνάμεις να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε να εκπαιδευτούν και αργότερα να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις εργασίας για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους και να μην φύγουν».
Γιατί όμως να βοηθήσει κάποιος αυτά τα παιδιά που ζούνε σε ένα χωριό της Ουγκάντα και να μην στηρίξει όσους έχουν ανάγκη που ζούνε δίπλα του, στην γειτονιά του, στην πόλη του; «Διότι αν πάει εκεί κάποιος θα καταλάβει τι σημαίνει πραγματική φτώχεια. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη και για τους εδώ ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ωστόσο εδώ υπάρχει και στήριξη από συγγενείς, φίλους ή ένα δίκτυο εθελοντών που βοηθά. Εκεί υπάρχουν τα ελάχιστα. Η καθημερινή τροφή μπορεί να είναι μόνο ένα ποτήρι καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με ζεστό νερό. Τα παιδιά εκεί έρχονται αντιμέτωπα με την απόλυτη πείνα, την φτώχεια, την ανέχεια», υπογραμμίζει.
Το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνουν οι Φίλοι του Μόντε από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, στο χώρο του Metapolis, (Στοά Καΐρη 6, Αθήνα) κι όποιος το επισκεφθεί θα έχει την ευκαιρία να βρει όχι μόνο χριστουγεννιάτικα δωράκια και χειροποίητες δημιουργίες, αλλά και παραδοσιακά ουγκαντέζικα αντικείμενα, είδη δώρων και τοπικά προϊόντα, ενώ έχουν ετοιμαστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση φωτογραφίας από στιγμιότυπα της καθημερινότητας των παιδιών στο Μόντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ