20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ«150 χρόνια Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων»

«150 χρόνια Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων»

Αναμνηστική Σειρά γραμματοσήμων

 

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν και κυκλοφορούν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Η επίσημη παρουσίαση της Σειράς θα πραγματοποιηθεί την Πρώτη Ημέρα Κυκλοφορίας της, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα ΕΛΤΑ και το ΜΤΠΥ και θα παραστεί ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων – ΜΤΠΥ, ιδρύθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1867 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δημητρίου Ν. Λεβίδη.


Εδρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ήδη από το 1930, αποτελεί το μέγαρο στη γωνία των οδών Λυκούργου 12 και Αθηνάς 56, έργο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κουρεμένου. Το κτίριο του ΜΤΠΥ έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» με σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για «εξαώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο με αξιόλογα στοιχεία, συμμετρικά ανοίγματα, μαρμάρινους εξώστες με περίτεχνα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα, ψευδοπαραστάσεις που διατρέχουν όλο το ύψος των όψεων, έγχρωμες ψηφιδωτές παραστάσεις μεταξύ των ανοιγμάτων του πέμπτου ορόφου κλπ. Σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, σήμα κατατεθέν των περισσότερων κτιρίων του Βασιλείου Κουρεμένου και ιδιαίτερο γνώρισμα του κτιρίου του ΜΤΠΥ, αποτελούν τα ψηφιδωτά του πέμπτου ορόφου, τεχνοτροπίας art-deco που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή και τους άθλους του Ηρακλή. Τα ψηφιδωτά αυτά ήταν ειδική παραγγελία του αρχιτέκτονα στα εργαστήρια ψηφιδωτών της Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts του Παρισιού, εμπνεύστηκαν και σχεδιάστηκαν από τους εκεί τεχνίτες και απεστάλησαν τελαρωμένα, προκειμένου να εντοιχιστούν κατά την κατασκευή του κτιρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ