Σκληρή γραμμή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 6 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Η Ευρωζώνη δεν θα γίνει Ενωση χρέους τονίζει ο Μ. Βέμπερ

 

Κατά της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της νομισματικής ένωσης που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στην Neue Osnabrucker Zeitung, ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής και επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει στην ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα σχέδιά της για ενδεχόμενη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης. «Οι όροι του Μααστριχτ δεν θα πρέπει να παραμεληθούν και η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένωση χρέους» τόνισε ο Βέμπερ και πρόσθεσε: «Ενδεχόμενη ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ή μια ένωση χρέους δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση με εμάς… Δεν θα μπορέσει να υπάρξει καμία αλληλεγγύη, χωρίς ίδια ευθύνη των κρατών – μελών». Ο ίδιος είπε ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα πρέπει «να καταστεί μόνιμα ανθεκτική στην κρίση». Η οικονομία στην Ευρωζώνη αυξάνει συνεχώς και η ανεργία βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδο από το 2009. «Αυτό είναι επίσης συνέπεια της σωστής μεταρρυθμιστικής πολιτικής των προηγουμένων ετών στην Ευρώπη, που πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη DW, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σημαντικές αλλαγές με στόχο την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ενώ η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Οπως αναφέρει, οι προτάσεις της Κομισιόν καλύπτουν όλο το φάσμα, από την καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης με λογοδοσία στην Ευρωβουλή, μέχρι τη σύσταση χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη των οικονομιών που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες κρίσεις. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του σημερινού ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ εισηγείται να γίνει κοινοτικό όργανο από διακυβερνητικό που είναι σήμερα. Προτείνει επίσης τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με μορφή προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ενσωματωθεί ως ειδική γραμμή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στα κράτη – μέλη σε περιόδους κρίσεων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *