21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΑιγές και Αμφίπολη «μονοπωλούν» το ενδιαφέρον στο 8ο Διεθνές συμπόσιο

Αιγές και Αμφίπολη «μονοπωλούν» το ενδιαφέρον στο 8ο Διεθνές συμπόσιο

Οι Αιγές, τα ευρήματά τους 40 χρόνια μετά την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων, οι θρόνοι της Βεργίνας, το ιστορικό της ανασκαφής του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, η μελέτη από τους ειδικούς των ήδη αποκαλυφθέντων εντυπωσιακών ευρημάτων, οι χρονολογήσεις τους και οι επιχορηγήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων των συνεχιζόμενων ανασκαφών και της ανάδειξής τους, απασχολούν τις εργασίες του 8ου Διεθνούς συμποσίου για την αρχαία Μακεδονία, στις εγκαταστάσεις ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
Τι έγινε στις Αιγές μετά την δολοφονία του Φιλίππου; Πώς πορεύτηκε η βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων στα δύσκολα χρόνια της ανελέητης πάλης για την εξουσία, που ακολούθησαν τον θάνατο του Μεγαλέξανδρου; Ποιές συνέπειες είχε η λεηλασία της από τους Γαλάτες και η κατάληψή της από τους Ρωμαίους; Πώς χάθηκε, τελικά, από προσώπου γης το λίκνο των Τημενιδών;
Το γοητευτικό «παραμύθι» για την πορεία ανά τους προχριστιανικούς αιώνες, της βασιλικής μητρόπολης των Μακεδόνων, «διηγήθηκε», στη διάρκεια της εισήγησής της στο συνέδριο με θέμα «Οι Αιγές στα ελληνιστικά χρόνια. Τα νέα δεδομένα» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη.
Στην εισήγησή της, η κ. Κοτταρίδη αποδίδει -υποθετικά- τους νέους τάφους που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών στις Αιγές, ακόμα και στον Κάσσανδρο, στον Φίλιππο Δ’ -γιο του Μ. Αλεξάνδρου (εγγονό του Φιλίππου Β’) κι έναν ακόμη -διακοσμημένο με αστέρια-θυρεούς στο θρόνο, στην Θεσσαλονίκη (Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β’ – ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγο του Κάσσανδρου).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ